Smokkelaars van wapens gearresteerd

ROTTERDAM, 6 MAART. De Amerikaanse politie heeft afgelopen dinsdag twee Amerikanen gearresteerd die wapenonderdelen via de luchthaven van Rotterdam naar Iran wilden smokkelen. Een van de arrestanten is Parviz L., wiens firma Omega Industries enkele kantoren in Nederland heeft.

De verboden onderdelen waren bestemd voor Amerikaanse F-14 gevechtsvliegtuigen en zogenoemde lucht-luchtraketten, die vóór 1979 door de laatste Iraanse sjah waren gekocht. De Verenigde Staten verboden in 1979 alle wapenleveranties aan Iran als gevolg van de gijzelingscrisis in de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Den Haag is de Amerikaanse douane bij het onderzoek bijgestaan door de Rotterdamse politie en de Economische Controledienst (ECD).