Ramsj

Miklos Boskoits: Early Italian painting 1290-1470. Gebonden, Sotheby's Publications 1990, van ƒ 296,- voor ƒ 79,50. Premsela Amsterdam. Laurence B. Kanter: Painting and illumination in early renaissance Florence 1300-1450. Gebonden, The Metropolitan Museum of Art 1994, van ƒ 132,- voor ƒ 69,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Twee schitterend uitgegeven boeken over de Italiaanse schilderkunst in de vroege renaissance. Boskovits geeft een gedetailleerde beschrijving van de precies tweeëndertig meesterwerken die zich in de befaamde Thyssen-Bornemisza collectie bevinden, geschilderd door onder andere, Paolo Uccelo, Lorenzo Monaco en Fran Angelico. De laatste twee namen zijn ook te vinden in het boek van Kanter, dat zich richt op het 'kleinere werk' uit die Italiaanse hoogtijdagen: boekillustraties en miniaturen. Beide boeken bevatten een uitgebreide index en een bibliografie.

    • Henk Lagerwaard