Prijsval penicilline drukt nettowinst van Gist-brocades

DELFT, 6 MAART. Biotech-bedrijf Gist-brocades heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 150,2 miljoen gulden, 5,2 procent minder dan in 1996. De omzet steeg met 11,5 procent tot 2,25 miljard gulden. Ook het bedrijfsresultaat daalde, met 4,1 procent tot 188,5 miljoen gulden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De onderneming handhaaft het dividend op 1,60 per aandeel. Daarmee keert ze ruim 40 procent van de nettowinst uit. Gist geeft geen verwachting voor het resultaat over 1998.

Nettowinst en bedrijfsresultaat daalden in het voorbije jaar door de ongunstige prijsontwikkelingen op de penicillinemarkt. Gist had wel op een prijsdaling in de eerste helft van 1997 gerekend, maar verwacht herstel bleef uit. De prijzen daalden door concurrentie uit China en India juist tot een historisch dieptepunt in juni en juli. De onderneming zag zich daardoor in augustus gedwongen haar voorspelling van een duidelijke stijging van de nettowinst te wijzigen in een daling.

Alle drie divisies van Gist leverden een bijdrage aan de groei van de omzet. De divisie Food Specialties groeide het sterkst. De omzet in die sector nam toe met 21 procent tot 454 miljoen gulden. De twee andere divisies, bakkerij-ingrediënten en halffabrikaten voor de farmaceutische industrie, toonden een omzetgroei van bijna 9 procent.

De omzet in bakkersingrediënten steeg tot 843 miljoen gulden, die van de farmaceutische producten tot 937 miljoen gulden. De divisie die penicilline maakt kwam vorig jaar tot een recordproductie, maar de felle concurrentie hield de omzetgroei beperkt. Bij gist en bakkerij-ingrediënten was sprake van voortgaand prijsherstel in Europa en een hogere bijdrage van de activiteiten in Zuid-Amerika.

Gist-brocades, dat gisteren een toelichting op de cijfers te elfder ure afgelastte, maakte op 23 februari bekend te zullen fuseren met het chemieconcern DSM. Beide partijen zijn nu bezig met boekenonderzoek. De overname komt na een maandenlange glijvlucht van het aandeel Gist. Op 1 augustus vorig jaar stond het nog op honderd gulden. Daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Volgens analisten komt dat door de 'totaal onverwachte mededeling' op 5 augustus omtrent de winst die het bedrijf zou gaan maken in 1997. Toen al werd duidelijk dat de winst over het eerste half jaar zo'n zes procent lager zou uitkomen dan in de vergelijkbare periode in 1996. Toch menen analisten dat die lagere winstprognose geen reden kan zijn voor een koersval van meer dan veertig procent.

DSM heeft voor Gist-brocades gekozen om zijn eigen cycliciteit te verminderen. Het Limburgse chemieconcern, nu sterk afhankelijk van conjunctuurgevoelige bulkchemie, zoekt expansie in stabielere fijnchemie en farmacie. Gist-brocades is de belangrijkste fabrikant van ruwe penicilline ter wereld en levert die aan farmaceutische bedrijven die het tot een eindproduct maken.

Juist het afgelopen jaar heeft duidelijk gemaakt dat op de wereldmarkt een uiterst fragiel evenwicht bestaat tussen vraag en aanbod naar en van penicilline. Dat bewijst de plotselinge prijsval tot beneden tien dollar per Bou (British Oxford unit, 0,6 kilogram) in juni, waarna herstel optrad tot dertien dollar.