Parbleu (2)

Maak de reeks af en win een topfunctie in het Nederlandse bedrijfsleven: 3, 21, 104...

Eerst togen drie topmanagers naar minister-president W. Kok om te klagen over hogere belastingen op lucratieve aandelenopties. Vorige week schreven 21 een brief naar NRC Handelsblad om een strip te redden. Heer Bommel moet blijven.

Deze week volgde een nieuwe actie. Huibregtsen moet ook blijven. Een actiegroep met 104 mannen en vrouwen uit bedrijfsleven en sportwereld roept De Volkskrant op zich te bezinnen en een brug te slaan naar eerherstel voor McKinsey-directeur W. Huibregtsen. Die trad af als voorzitter van het NOC*NSF na een artikel in die krant waarin hij enkele kritische kanttekeningen plaatste bij de benoeming van kroonprins Willem Alexander in het IOC-bestuur. Huibregtsen ontkent de uitlatingen en wil eerherstel bij de rechter. Sinds de gevreesde Volkskrant-criticus W. van Praag Segaar een paar weken geleden met pensioen ging, durven de ondernemers wel.

In de jaren zeventig waren actiegroepen iets van links, en schreven ondernemers hooguit een brief aan de minister-president over belangwekkende zaken, zoals negen topmanagers in 1976 deden. Twee ondertekenaars van toen zijn er nu weer bij: Sickinghe (toen VMF-Stork) en Wagner (toen Koninklijke Shell). Hun inzet: de redding van de ondernemingsgewijze productie. Zeg maar de financieel-economische beschaving.

Ook zo benieuwd welk goed doel de Nederlandse ondernemers volgende week publiekelijk zullen steunen?

    • Menno Tamminga