Overleden raadslid krijgt in Amsterdam veel voorkeurstemmen

AMSTERDAM, 6 MAART. Het op 27 maart overleden Amsterdamse raadslid A. Grewel heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen 2.633 voorkeurstemmen gekregen. Daarmee kreeg zij bij de PvdA na de wethouders J. van der Aa en G. ter Horst de meeste voorkeurstemmen. De stemmen op Grewel hebben geen consequenties voor de bezetting van de vijftien raadszetels voor de PvdA.

D66-wethouder L. Cornelissen zal niet terugkeren in de gemeenteraad. Een actie om hem met voorkeurstemmen in de raad te houden is mislukt. In het dagblad Het Parool en op de lokale zender AT5 werden kiezers deze week opgeroepen op Cornelissen te stemmen.

Cornelissen stond negende op de lijst van D66. Hij volgde vorige maand de huidige burgemeester van Hilversum E. Bakker op als wethouder verkeer. Uiteindelijk hebben 450 kiezers op de wethouder gestemd. Om aanspraak te maken op een zetel in de raad van Amsterdam waren 1472 stemmen nodig, een kwart van de kiesdeler.

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost had bij de verkiezingen het laagste opkomstpercentage van de hoofdstad. Van alle bewoners in Zuidoost ging 39,8 procent stemmen, het percentage voor de hele stad was 45,7 procent. Dat was de laagste opkomst van alle gemeenten in Nederland.

In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost woont het hoogste percentage allochtonen van de stad. Hoewel de vier grootste partijen in het stadsdeel (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks) met zwarte lijsttrekkers de verkiezingen zijn ingegaan, zijn afgelopen woensdag minder inwoners gaan stemmen dan vier jaar geleden. Toen ging 45,2 van de kiesgerechtigde inwoners van Zuidoost naar de stembus. De grootste partij in Amsterdam Zuidoost is traditiegetrouw de PvdA, 32,7 procent van de kiezers stemden op de sociaal-democraten, goed voor elf van de 29 zetels.

De lokale partij Toekomst 21 heeft inmiddels om een hertelling van de stemmen in Zuidoost gevraagd. De partij kreeg met 2,6 procent van de stemmen net geen zetel in de stadsdeelraad. Ook de Progressieve Minderheden Partij (PMP) en de Humanistische Partij hebben om een hertelling gevraagd. Het hoofdstembureau ziet vooralsnog geen reden om tot hertelling over te gaan.