Ook Volkswagen Golf valt om bij elandtest door Opel

BONN, 6 MAART. Niet alleen bij Daimler-Benz kiepen auto's om. Bij een recente 'elandtest' is nu ook de nieuwste Golf van Volkswagen omgevallen. De Golf werd getest door concurrent Opel.

Volkswagen bevestigde dat de auto bij extreme testomstandigheden van de weg vloog. Sinds de 'Baby-Benz' enkele maanden geleden omviel bij een test, waarbij uitwijken voor overstekend wild werd gesimuleerd, is het Zweedse begrip 'elandtest' in zwang geraakt.

VW-topman Ferdinand Piëch is woedend op Opel, dat hij oneerlijke concurrentie verweet. Piëch wil de veiligheid van de nieuwste Golf door onafhankelijke auto-experts laten testen. Hij hoopt hiermee een eind te maken aan allerlei 'stiekeme' experimenten.

Volgens VW heeft de Golf beslist geen mankementen aan het veiligheidssysteem. Daarom zal Volkwagen het balanceersysteem ESP ook niet seriegewijs laten inbouwen zoals Mercedes doet bij diens A-klasse ('Baby-Benz').

Intussen gaan beursexperts ervan uit, dat VW de kapitaalsverhoging van 6 miljoen nieuwe aandelen ter waarde van 50 mark, gewoon doorzet. Men verwacht niet dat de mislukte 'elandtest' de beurskoers zal beïnvloeden. Begin november zullen de aandelen worden aangeboden. Afgelopen herfst ging de kapitaalverhoging niet door omdat de koers in elkaar zakte na turbulentie op de beurs. VW hoopt met de kapitaalverhoging zes miljard mark uit de markt te halen.

Inmiddels is de aangepaste A-klasse van Daimler-Benz weer verkrijgbaar. Met behulp van een grootscheepse advertentiecampagne probeert Daimler het vertrouwen van de klanten terug te winnen. Tennisster Boris Becker prijkt op tal van advertiepagina's in kranten, die laat weten “dat hij van zijn tegenslagen vaak meer heeft geleerd dan van zijn successen”. Mercedes is overtuigd van het positieve effect van een dergelijke reclamecampagne. “We hebben toegegeven, dat de A-klasse een zwakte had, die ongedaan is gemaakt”, aldus een Daimler-woordvoerder.