Ook verdachte aanslag Parijs; België houdt Algerijnse terroristen aan

BRUSSEL, 6 MAART. In Brussel zijn gisteren zeven personen gearresteerd die behoren tot de Algerijnse terroristische 'Gewapende Islamitische Groep' (GIA). In Verviers heeft de politie vanmorgen opnieuw een Algerijn gearresteerd.

Volgens de Belgische politie is gisteren in Brussel een cel van de GIA ontmanteld die terroristische aanslagen elders in Europa moest ondersteunen. Bij huiszoekingen heeft de politie wapens en valse identiteitspapieren gevonden. In Algerije wordt de GIA onder andere beschuldigd van massale moordpartijen op het platteland.

Tot de arrestanten behoort vrijwel zeker Farid Mellouk, een Fransman van Algerijnse afkomst die vorige maand in Parijs bij verstek tot zeven jaar gevangenis werd veroordeeld. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de bomaanslag in een metrostation in Parijs in juli 1995, waarbij acht doden vielen. Hij verzette zich gisteren urenlang tegen arrestatie. Hij had zich verschanst in een appartement in de Brusselse gemeente Elsene, maar gaf zich over nadat hij met traangas was bestookt.

De politie hield het appartement in Elsene al enkele maanden in de gaten. Gistermorgen werd besloten tot een inval, nadat geheime diensten van andere West-Europese landen hadden getipt dat er belangrijke leden van de GIA in de woning waren. Bij een schietpartij raakte een van de arrestanten gewond. in totaal werden bij de actie zeven personen aangehouden. In een huis elders in Brussel arresteerde de politie nog een verdachte.

Minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte ontkende gisteren dat België functioneert als “een spil van het fundamentalistisch terrorisme”. Hij zei dat de GIA niet vanuit één land, maar vanuit alle Europese hoofdsteden opereert. Onder de arrestanten zouden zich leden van de GIA bevinden die in andere Europese landen wonen.

De Algerijnse regering heeft er vorige maand bij de Europese Unie op aangedrongen harder op te treden tegen Algerijnse terroristen die vanuit Europese hoofdsteden zouden opereren. Dat gebeurde zowel tijdens een bezoek van de EU-trojka als tijdens een missie van een delegatie van het Europees Parlement.