Onmogelijke liefde in Pakistan

Een liefdesaffaire in Pakistan kan aanleiding zijn tot een bloedig conflict tussen de bevolkingsgroepen waartoe de twee geliefden behoren: Pathanen en Mohajirs.

NEW DELHI, 6 MAART. Het was een liefdesprobleem van alle tijden. Een jongen houdt van een meisje, maar de ouders zijn tegen het huwelijk. Zo ook in de Pakistaanse havenstad Karachi, waar vrijwel geen van de veertien miljoen inwoners zich de afgelopen weken afzijdig hield bij het huwelijk van Kunwar Ashan en zijn geliefde, Riffat Afridi.

Het huwelijk, begin februari, leidde woensdag tot een schietpartij waarbij Kunwar Ashan in de rechtbank van Karachi werd neergeschoten en levengevaarlijk verwond door de vader en de broer van zijn geliefde.

De affaire kan het lont in een kruitvat zijn voor de twee bevolkingsgroepen waartoe de twee geliefden behoren: Kunwar Ashan behoort tot de Mohajirs, de oorspronkelijk Indiase moslims die na de deling van 1947 in Karachi terechtkwamen, de achttienjarige Riffat Afridi behoort tot de Pathanen, een groot, conservatief moslimvolk uit de noordwestelijke grensprovincie van Pakistan. In Karachi wonen naar schatting twee miljoen Pathanen. Enkele jaren geleden kwamen meer dan 1.000 mensen om bij vechtpartijen tussen Mohajirs en Pathanen, nadat een Pathaanse buschauffeur een Mohajir-meisje dodelijk had geraakt bij een ongeval.

De nieuwe problemen in Pakistans grootste stad begonnen vorige maand toen Kunwar en Riffat plotseling verdwenen. Later bleek dat zij in het geheim waren getrouwd. De ouders van het meisje hadden haar echter voorbestemd voor een man uit het eigen volk, zoals gebruikelijk. In het conservatieve Pakistan huwelijken de meeste ouders hun kinderen uit.

Toen bleek dat Riffat was getrouwd riep haar vader een jirga bijeen, een raad van stamoudsten die een oordeel moesten vellen over het gedrag van het meisje. De ouderlingen veroordeelden Riffat ter dood omdat zij haar familie en de Pathanen had vernederd door met een Mohajir te trouwen. Volgens de ouders van Riffat was zij getrouwd met een andere, Pathaanse man. Riffat ontkende echter dat zij was getrouwd met deze man en zei dat ze uit vrije wil met haar geliefde Kunwar in het huwelijk was getreden.

Afgelopen woensdag moest Kunwar zich melden bij de rechtbank van Karachi voor een aanklacht wegens ontvoering van het meisje. Riffat zat al in de gevangenis op verdenking van overspel. Zij had zichzelf aangegeven bij de politie en verklaard dat er geen sprake was geweest van ontvoering. “Ik verklaar dat ik op 2 februari mijn ouders' huis heb verlaten. Ik ben getrouwd met Kunwar Ashan, op wie ik verliefd ben, uit vrije wil. Ik ben weggelopen omdat mijn ouders mij tegen mijn zin wilden uithuwelijken”, had Riffat in haar verweer gezegd.

Ondanks de uitgebreide politiebescherming die Kunwar had gekregen werd hij woensdag neergeschoten op de trappen van de rechtbank. Hij vecht nog steeds voor zijn leven. Na de schietpartij die tien minuten aanhield, werden acht mensen gearresteerd, onder wie de vader en de broer van het meisje.

Inmiddels zijn politie en paramilitaire troepen in staat van paraatheid gebracht in Karachi, een stad die bij tijd en wijle toch al wordt gekenmerkt door totale anarchie.

    • Rob Schoof