Neururer volgt Jol op na drama tegen Vicenza

KERKRADE, 6 MAART. In de wangelgangen van Kaalheide hielden de twee machthebbers van Roda JC afgelopen nacht nog een slag om de arm. Voorzitter Theo Pickée en geldschieter Nol Hendriks spraken “in de bidkamer” over de consequenties van de 4-1 nederlaag tegen Vicenza in de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi. Ze wilden het ontslag van trainer Martin Jol nog niet bevestigen. Vanmorgen kwam het onvermijdelijke besluit in de openbaarheid. Jol is met onmiddellijke ingang ontslagen wegens verstoorde verhoudingen. De Duitse coach Peter Neururer is vanmiddag als zijn opvolger aangesteld.

Pickée benadrukte vannacht dat een gedwongen vertrek van Jol pas na de competitiewedstrijd tegen Feyenoord zou plaatsvinden. De Rotterdamse club komt maandag op bezoek in Kerkrade. “Zo kunnen we niet verder. Als we geen consensus vinden, zullen we maatregelen moeten nemen”, verkondigde Pickée. Voor Jol was er gisteravond nog geen reden om de eer aan zichzelf te houden. “Stoppen is een zwaktebod. Ik zou wel gek zijn om ontslag te nemen. Ik ga dit weekend lekker trainen met de groep en proberen weer een eenheid van het elftal te maken.”

Vanmorgen toonde Jol zich via de autotelefoon even nuchter als altijd. Hij was op weg naar het stadion en ging vanmiddag met Hendriks, die hem een paar uur eerder ontslagen had, een hapje eten in de stad. “Ik heb geen rancuneuze gevoelens. De feiten zijn bekend. Twee spreekbuizen gaan niet samen, die moeten botsen. Het is alleen jammer dat ik van Roda geen echte subtopper heb kunnen maken.”

Hoewel Jol gisteravond met opgeheven hoofd sportpark Kaalheide verliet, hield hij wel degelijk rekening met een naderend afscheid. De verstandhouding met Hendriks, Achterberg en verschillende spelers was de afgelopen weken verslechterd. De zwakke resultaten en het warrige aankoopbeleid zorgden voor een onwerkbare situatie. Jol: “Elke trainer zou hier op zijn bek gaan. Waar maak je het mee dat een bestuurslid technische zaken zich zo openlijk met de opstelling bemoeit? Ik ben toch plotseling geen baggeraar omdat ik toevallig een paar potjes heb verloren. Vorig jaar verdiende ik hier nog een standbeeld.”

Afgelopen week pareerde Jol de kritiek van Hendriks, die hem in verschillende media openlijk aanviel. Jol zou zich te weinig met de scouting bemoeien en te veel klagen over de gebrekkige kwaliteit van de nieuwe aankopen. Volgens Hendriks ondermijnde hij het zelfvertrouwen van de spelers, die tegen Vicenza inderdaad een hulpeloze indruk maakten. “Sommige jongens waren zo onzeker dat ze in de rust gewisseld wilden worden. Zo bont heb ik het nog nooit meegemaakt”, vertelde Jol met een gezicht dat eerder berusting dan verbijstering uitstraalde.

De 52-jarige Jol heeft de neergang van Roda aan den lijve ondervonden. Met zijn grijze kostuum, grijze stoppelbaard en grauwe gelaat maakte hij gisteravond een weinig opgewekte indruk. Hij sprak sarcastisch over het weifelende optreden van doelman Gregory Delwarte, die schuld had aan drie van de vier tegendoelpunten. De Belgische keeper verving de geblesseerde Duitse doelman Jörg Kaessmann. “Hij stond als een dracula te grabbelen”, zei Jol zonder mededogen. Delwarte is overigens op voorspraak van Hendriks aan de selectie toegevoegd.

De blamerende nederlaag tegen Vicenza kwam niet onverwacht. Roda heeft sinds december slechts één officiële overwinning behaald. In het bekertoernooi was de club kansloos tegen Ajax. In de competitie bevindt Roda zich gevaarlijk dicht in de buurt van de degradatiezone. De komende twee thuisduels tegen Feyenoord en Fortuna Sittard zijn van groot belang. Daarom heeft het bestuur haast gemaakt met het ontslag van Jol. “Als we niet oppassen spelen we straks nacompetitie”, zei Hendriks aan de vooravond van het Europa-Cupduel.

Met de aanstelling van Neururer, die halverwege dit seizoen ontslag kreeg bij FC Köln en eerder werkte bij Borussia Mönchengladbach, heeft het bestuur assistent-trainer Eddy Achterberg gepasseerd. Hij werd vanmorgen nog genoemd als tijdelijke opvolger van Jol. De kleine assistent heeft de beschikking over de vereiste trainerslicentie, maar het ontbreekt hem aan autoriteit. Achterberg werd in het najaar van 1996 aangesteld als vervanger van Huub Stevens, die tussentijds naar Schalke 04 vertrok. Achterberg werd als hoofdtrainer binnen een maand te licht bevonden. De spelers namen hem niet serieus en maakten er in het veld een potje van, met de 8-0 nederlaag tegen PSV als triest dieptepunt.

Geldschieter Hendriks zorgde anderhalf jaar geleden met de aanstelling van Jol voor een verrassende keuze. De voormalige speler van FC Den Haag, Bayern München, FC Twente, West Bromwich Albion en Coventry City had als trainer alleen furore gemaakt bij de zaterdagamateurs van Scheveningen. Als debuterende trainer in het betaalde voetbal maakte Jol vorig seizoen als opvolger van Huub Stevens een goede indruk, met als hoogtepunt de gewonnen bekerfinale tegen Heerenveen.

Het succes van Roda miste zijn uitwerking niet; de uitblinkers Hesp, Sibon en Ooijer werden voor veel geld van de hand gedaan. Jol beklaagde zich bij het bestuur over het gebrek aan adequate vervangers. Hij moest zich tevreden stellen “met de tweede garnituur uit België”. Volgens Jol staat zijn opvolger in Kerkrade voor een moeilijke opdracht. “Als je in het veld geen kwaliteit hebt, kun je langs de zijlijn geen wonderen verrichten.”

De wedstrijd Roda JC-Vicenza was binnen een half uur beslist. De Italianen Luiso en Belotti profiteerden van het zwakke keeperswerk van Roda-doelman Delwarte. Nog voor rust maakte Luiso een derde treffer. In de tweede helft was Delwarte ook verantwoordelijk voor de vierde goal van Vicenza. Hij liet een bal los en bood Otero een niet te missen kans. De tegentreffer van de Belg Peeters was leuk voor het publiek, maar veranderde weinig aan de overlevingskansen van Roda. De return is over 13 dagen.

    • Jaap Bloembergen