Nederland trekt ruim helft nieuwe distributiecentra

DEN HAAG, 6 MAART. Nederland is er de afgelopen jaren in geslaagd om meer dan de helft van de nieuwe distributiecentra aan te trekken. Dit blijkt uit een onderzoek, dat staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) vanmiddag heeft gepresenteerd. Van de 25 centra die zich in Europa vestigden in de jaren 1995 en 1996 kwamen er 16 terecht in Nederland. “Nederland is veruit het belangrijkste gastland voor de Europese distributiecentra”, concludeerde Van Dok.

Het onderzoek is in opdracht van Economische Zaken verricht door het adviesbureau Buck Consultants in negen Europese landen: Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Wales, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. De meest recente nieuwkomer is het Amerikaanse bedrijf Reebok (sportschoenen en -kleding) dat vanmiddag in aanwezigheid van Van Dok de plannen ontvouwde voor de vestiging van een distributiecentrum in Rotterdam. Ongeveer 600 mensen zullen in Europa de distributie en verkoop verzorgen in een centrum, waarin Reebok 120 miljoen gulden investeert. Net als Reebok zijn de meeste nieuwkomers in Europa afkomstig uit de VS, namelijk 17 van de 25. Nederland wist van deze Amerikaanse bedrijven er 10 binnen de grenzen te halen. Nederland wist ongeveer een derde van de nieuwe Europese hoofdkantoren en call centers aan zich te binden. Een op de tien productie- en assemblagevestigingen (waaronder pc's) kwam ook terecht in Nederland.