Landskampioen hockey kiest 'brutale oplossing'; Brinkman speler-coach

AMSTELVEEN, 6 MAART. Jacques Brinkman vervult met ingang van komend seizoen de rol van speler-coach bij landskampioen Amsterdam. Het bestuur van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club (AH&BC) heeft hiertoe besloten op advies van commissaris tophockey Joep Brenninkmeijer en de spelersgroep, die gisteren officieel op de hoogte is gebracht van de benoeming. Nooit eerder gaf een speler-coach leiding aan een hoofdklasseclub.

Brinkman, bezig aan zijn vijfde seizoen bij Amsterdam, volgt aan het einde van het seizoen Jacques Holtman op, die volgende maand afscheid neemt van de club uit het Wagener-stadion. Holtman kondigde in de winterstop aan na twee seizoenen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Behalve Brinkman stelde het bestuur ook Donald Drost aan als trainer van de mannenploeg. De technische eindverantwoordelijkheid is evenwel in handen van Brinkman, met 260 interlands de meest ervaren speler in de selectie van Amsterdam.

Met de aanstelling van Brinkman komt het bestuur van de landskampioen tegemoet aan de wens van de spelersgroep. Anderhalve week geleden besloot een deel van de selectie de 31-jarige middenvelder voor te dragen. “We wilden iets nieuws en de rol van Gullit bij Chelsea bracht ons op een idee”, aldus aanvoerder Marten Eikelboom, een van de vijf initiatiefnemers. “Jacques geniet veel respect binnen de groep. Hij is keihard, maar eerlijk en recht-door-zee. Precies wat wij nodig hebben.”

Drost was de voornaamste kandidaat om Holtman op te volgen, maar na overleg met zijn werkgever besloot de oud-international af te zien van het aanbod om trainer-coach te worden. Drost kon onvoldoende tijd vrij maken voor een “optimale invulling van de functie”. Op aandringen van de spelersgroep werd hij evenwel bereid gevonden om met ingang van komend seizoen twee van de drie trainingen voor zijn rekening te nemen.

Brinkman voelt zich vereerd met de benoeming. “Vooral omdat het initiatief vanuit de spelersgroep is gekomen. Voor mij heeft dat de doorslag gegeven om ja te zeggen.” Ambities om na zijn actieve loopbaan coach te worden zegt Brinkman altijd te hebben gehad. “Maar tot deze week was dat nooit een serieuze optie, omdat ik mijn stick voorlopig nog niet opberg.”

Oud-coach Brenninkmeijer noemt de aanstelling van Brinkman “een brutale en creatieve oplossing, die helemaal past in de stijl van Amsterdam”. Van een noodoplossing is volgens de commissaris tophockey geen sprake. “Ik ben er altijd al een groot voorstander geweest om oud-spelers te betrekken in de coaching. Jacques speelt zelf weliswaar nog, maar de laatste jaren was hij in het veld het verlengstuk van de coach. Niet in de laatste plaats vanwege zijn enorme staat van dienst en natuurlijke overwicht.”

Brinkman staat bekend als een hockeyer met het hart op de tong. Afgelopen najaar kende Amsterdam een uiterst roerige periode waarin de spelers elkaar onderling verwijten maakten. Brinkman nam het voortouw en herstelde de rust. Zijn optreden wekte bewondering, zegt aanvaller Eikelboom. “Hij kan een vreselijk lastig mannetje zijn, maar uiteindelijk heeft hij het beste voor met de ploeg. Niet voor niets hebben de spelers hem nu voorgedragen.”

Zelf zegt Brinkman te beseffen dat zijn rol als coach een andere benadering vereist. “Ik blijf wie ik ben, met alle voor- en nadelen vandien. Als speler zal ik niet veranderen, maar als coach zal ik na afloop van een wedstrijd niet gaan lopen tieren tegen de scheidsrechter.”

Brinkman hoopt in de komende weken een derde man te vinden die tijdens de competitieduels plaats neemt op de bank. “We hebben geen haast. De play-offs en de Europa Cup hebben nu prioriteit.”

    • Mark Hoogstad