Italië wil roofkunst terug

ROME, 6 MAART. Italië wil 17 kunstwerken terug die geroofd zijn door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Dit bericht het Italiaanse weekblad 'Il Borghese'. Onder de werken bevinden zich fresco's, afkomstig van het plafond van het paleis Mocenigo in Venetië, die in 1941 werden meegevoerd naar Duitsland en zich nu in de Berlijnse Gemäldegalerie bevinden.

Volgens een onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn tijdens de oorlog meer dan 2.000 kunstwerken uit Italië verdwenen, waaronder schilderijen van Botticelli, Michelangolo en Tintoretto, verspreid geraakt over de wereld. Om de kunstwerken terug te krijgen heeft het ministerie tientallen commissies ingesteld, maar die stuiten bij hun onderzoek op grote obstakels. “Veel landen erkennen niet het internationale verdrag dat stelt dat een kunstwerk toebehoort aan het land waaruit het op illegale wijze is verdwenen”, aldus een woordvoerderc van het ministerie. (AFP)