Indiër benoemd als speciale VN-man in Bagdad, VS lauw

NEW YORK/ BAGDAD, 6 MAART. Ondanks Amerikaanse reserves heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gisteren een hoge Indiase diplomaat benoemd tot zijn speciale vertegenwoordiger in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De diplomaat, Prakash Shah, heeft tot taak toekomstige crises tussen de VN en Irak te voorkomen.

Niet bekend

Rusland heeft er opnieuw bij secretaris-generaal Kofi Annan op aangedrongen een Rus te benoemen als tweede adjunct van Butler bij UNSCOM. Butler heeft nu één plaatsvervanger, de Amerikaan Charles Duelfer. Volgens diplomaten voelt Rusland zich buitengesloten van het beslissingsproces in UNSCOM, de commissie die moet bepalen of Irak aan de ontwapeningsvoorwaarden van de Veiligheidsraad heeft voldaan en de handelssancties tegen Irak dus kunnen worden opgeheven.

Scott Ritter, de Amerikaanse UNSCOM-inspecteur die door Irak als “CIA-spion” wordt gebrandmerkt en wiens bezoek aan Irak de jongste crisis hielp ontketenen, is gisteren opnieuw in Bagdad gearriveerd. Hij heeft vandaag zijn eerste inspecties uitgevoerd. Zijn bezoek is een eerste test van de Iraakse bereidheid met de VN samen te werken. Bagdad heeft beloofd het desbetreffende akkoord met de secretaris-generaal volledig na te leven. (AFP, Reuters, AP)

FC Utrecht: Boussata (schouder), Hernandez (lies), Van Loen (achilles), Postma (duim), Boschaart (enkel), De Jong (knie), Asmus (bovenbeen), Jansen (knie) en Witschge (geschorst).