Hoogovens boekt 53 pct hogere winst

IJMUIDEN, 6 MAART. Staal- en aluminiumconcern Hoogovens heeft een goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg bijna 53 procent tot 498 miljoen gulden, net onder het record van 507 miljoen over 1995. De omzet nam, mede door overnemingen, met ruim een kwart toe tot bijna 10 miljard.

Hoogovens, dat vanochtend zijn jaarcijfers presenteerde, voorspelde eind vorig jaar al 45 procent winstgroei. “We hebben onze verwachtingen waargemaakt”, constateerde scheidend bestuursvoorzitter ir. M. van Veen dan ook.

“We hadden in heel veel opzichten de wind in de zeilen: de economische ontwikkeling was zowel voor staal als voor aluminium gunstig, de afzetvolumes stegen, de productie-assortimenten werden beter en de kosten gingen verder omlaag. En Azië had nog nauwelijks invloed”, aldus Van Veen.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers. Het aandeel Hoogovens noteerde rond het middaguur 101,60 gulden. Dat was 3,6 procent lager dan de slotkoers van gisteren.

Hoogovens rekent ook over het lopende jaar op winstgroei. Het baseert zich hiervoor op de goede eigen marktpositie, een groeiend aandeel hoogwaardige producten en gunstige vooruitzichten voor de Europese en Noord-Amerikaanse economie. De resultaatverbetering zal zich vooral in het eerste halfjaar voordoen, verwacht het bestuur. Over de tweede jaarhelft is het concern onzeker door de ontwikkelingen in Zuid-Oost Azië.

Het bedrijf vreest dat de crisis in die regio dan mogelijk effect krijgt op de Noord-Amerikaanse en Europese markten. Als de staalafzet in Azië afneemt, kan een grotere hoeveelheid staal deze kant opkomen, verduidelijkte Van Veen. Enigszins zorgelijk toonde de Hoogovens-top zich over Hoogovens-Boël in België. Die deelneming leed vorig jaar verlies, mede door een storing bij de elektro-oven. Over dit jaar wordt winst verwacht. Bestuurslid Van der Velden zei zich zorgen te maken over de arbeidsverhoudingen bij het Waalse bedrijf. “De situatie is moeilijker dan we hebben ingeschat.”

Hoogovens heeft interesse voor het te privatiseren Poolse staalbedrijf Huta Sendzimira, gespecialiseerd in zogeheten platte staalproducten. Volgens Van Veen past deze oriëntatie in het voortdurend “om ons heenkijken of we onze marktpositie kunnen verbeteren.”

Het resultaat uit Hoogovens' gewone bedrijfsuitoefening steeg vorig jaar met 62 procent tot 704 miljoen. Naast de goede economische ontwikkeling droeg ook de hoge dollarkoers hieraan bij. Door het aflossen op leningen namen de rentelasten af. De belastingdruk steeg van 25 naar 30 procent.

De vermogenspositie is verder verbeterd. Het eigen vermogen nam met 859 miljoen gulden toe tot bijna 4 miljard. De solvabiliteit, het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal, ging omhoog van 37,6 naar 40,9 procent. Hiermee heeft het concern de enkele jaren geleden geformuleerde doelstelling van 40 procent gerealiseerd.