HET WETENSCHAPPELIJK STILLEN VAN DE NACHTHONGER

's Nachts, als we slapen, worden we af en toe een beetje gek. Er gebeurt iets in onze hersenen: de hoofdfilm is begonnen. Rare, enge, leuke, vrolijke, spannende, opwindende beelden dienen zich aan: we dromen. Tijdens het dromen daalt in de hersenen het niveau serotonine dramatisch.

Ons onderscheidingsvermogen en gezond verstand werkt dan even op een zeer laag pitje. Dieren met weinig serotonine in de hersenen slapen niet of weinig. Veel serotonine bevordert juist het slapen. Worden we wellicht vlak na een droom wakker, omdat het serotoninepeil dan laag is? Mensen die 's nachts door het huis spoken zouden dat kunnen weten. Hun hoofdfilm was afgelopen, het licht ging aan, de eenzame tocht naar de keuken om snel de nachthonger te stillen kon beginnen. Door iets te eten kan de slaapbehoefte worden bevorderd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat koolhydraatrijk voedsel de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhoogt. Kortom: wie niet kan slapen kan zich het beste te goed doen aan dé favoriete brandstof van het menselijk lichaam, een portie koolhydraten. De bekendste voedingsmiddelen die voor het grootste deel uit koolhydraten (in de volksmond ook wel 'dikmakers') bestaan zijn brood, graan- en meelprodukten, aardappelen, fruit, groenten en niet te vergeten chocola, snoep, cake, taart en dergelijke. In 'Nutrition Reviews' (1986) publiceerden B.J. Spring, H.R. Lieberman, G. Swope en G.S. Garfield het artikel 'Effects of carbohydrates on mood and behaviour', waarin gemeld wordt dat vrouwen zich na het gebruik van koolhydraten 'slaperiger' voelden. Mannen gebruikten het woord 'kalmer'. Door iets aan het peil van de serotonine te doen kun je dus je stemming beïnvloeden. Ook dat is onderzocht. Vrouwen bleken ideale proefpersonen. Tien dagen voor de menstruatie begonnen vrouwen met 'stemmingbevorderend snoepen'. Na het eten van chocola, cake en snoep voelden ze zich stukken opgewekter en beter.

De inzenders van nachthongerrecepten kan ik nog verder geruststellen. Het nachthongerkookboek, dat nergens ter wereld bestaat, zal dit najaar verschijnen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Uit de ingezonden brieven wordt een selectie gemaakt. Nader bericht volgt. Het nachthongerarchief kan echter nog wel wat héle erge recepten en bijpassende verhalen gebruiken. De mededeling 'ik eet als ik 's nachts niet kan slapen altijd een stukje belegen kaas', is niet genoeg om te worden uitverkoren... Dit is de laatste kans. Schrijf uw vreselijke, bizarre, eigenaardige favoriete nachtgerecht op en stuur het naar: Anne Scheepmaker, Keerngouw 3, 1151 BB Broek in Waterland.

Vandaag een snel recept voor tonijnsalade:

1 blikje tonijn op water

1 eetl. fijngehakte bleekselderij

1 klein fijngehakt uitje

1 teen knoflook, uit de knijper

2 theel. kappers

1 eetl. fijngehakte peterselie of bieslook

2 eetl. zure room

2 theel. mosterd

beetje citroensap

Prak de tonijn, zonder het vocht uit het blik. Meng tonijn en alle andere ingrediënten door elkaar. Eet deze salade op warm geroosterd brood.

    • Anne Scheepmaker