Dromen zijn geen bedrog

Misschien had ik het nooit moeten doen. Maar Karin van de kantine, die anders naast mij slaapt, lag in het ziekenhuis. Ik had behoefte aan een beetje gezelschap. Vandaar dat ik op een avond tegen Sara en Lijsje zei: kom maar, jullie mogen een keertje bij me slapen. Daar hadden ze wel zin in.

Dat keertje werd een heleboel nachten. Toen Karin weer aanspraak maakte op haar plaats in bed, was ze stomverbaasd toen ik riep 'bedje' en Sara en Lijsje voor de slaapkamerdeur gingen staan. Wat is dit nou? vroeg ze. Ik had wat uit te leggen.

Gelukkig voor mij - en voor Sara en Lijsje - stelde Karin zich lankmoedig op. En sindsdien slapen we iedere avond met z'n vieren in een groot bed. Is dat niet onbehoorlijk? Zoiets doe je toch niet, als mens? Nou ja, een beetje raar is het misschien wel. Ik moet er ook niet aan denken met een kwijlend beest in bed te liggen. Maar ach, Sara en Lijsje... Veel plek nemen ze niet in. Bovendien zijn ze inschikkelijk. Als ik dicht tegen Karin aan wil kruipen, schuif ik hen gewoon opzij. Sara en Lijsje zijn voeteneindhonden. Lijsje altijd in het midden en Sara aan mijn kant. Dat komt mij wel goed uit. Zo'n voetenwarmertje is in de winter heel aangenaam en soms likt ze even aan mijn grote teen, alsof ze wil zeggen: ga maar lekker slapen, dan doe ik dat ook.

En dan begint Het Grote Dromen. Neem Lijsje. Ze heeft nog geen tien minuten haar ogen dicht of ze droomt. Ze komt geen centimeter van haar plaats, maar ze maakt wel loopbewegingen. Ze slaapwandelt. Met haar achterpoten trapt ze tegen mijn heup, haar lijf schudt, haar voorpoten trillen en ze keft zacht. Is ze de jager of is ze de prooi? Je beleefde weer een spannend avontuur, niet waar, Lijsje? vraag ik de volgende ochtend. Ze kijkt me dromerig aan, haar oren ietsje achterover. Dan gaan haar oren plotseling rechtop staan. Gaat haar soms een licht op? Als ze had kunnen praten zou ze misschien hebben gezegd: O, nou weet ik het weer, er was een kat en ik begon hard te schelden, de kat werd bang en liep weg, ik rende erachteraan, de kat sprong in een boom en toen ik tegen de boom op sprong, kreeg de kat vleugels en vloog weg, en opeens leek het ofik op een vliegend tapijt stond. Lijsje draait zich om en loopt weg. Een vliegend tapijt?Terwijl ik haar nakijk, schiet me iets te binnen. Doordat ze hardop droomde werd ik wakker. En toen ik me omdraaide begon het bed te golven. Een vliegend tapijt.

    • Gerard Brands