Damrak veert op, Hoogovens raakt uit gratie

AMSTERDAM, 6 MAART.Ondanks een lager slot van Wall Street veerden de aandelenkoersen aan het Damrak vanmorgen weer terug van de koersdaling van gisteren. Een hogere dollar gaf steun. Hoogovens viel, getroffen door Azië-angsten, uit de toon.

AMSTERDAM Huiver voor negatieve invloeden uit Azië leidde vrijdagmorgen tot een verlies voor Hoogovens. Rond het middaguur stond het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs op 102,90 gulden, een verlies met een rijksdaalder. De fraaie winststijging met 53 procent, die Hoogovens voor beurs bekendmaakte, woog niet op tegen de vrees van de directie dat in de tweede helft van dit jaar de tegenwind uit Azië voelbaar kan worden.

De ontwikkeling van het aandeel Hoogovens was in strijd met het algemene beeld aan het Damrak. Het verlies dat de AEX-index donderdag leed, was vrijdag rond het middaguur al weer helemaal ongedaan gemaakt. De belangrijkste graadmeter van de beurs stond toen op 1075,35, een winst van 14,71 punten. Gisteren moest de AEX 14,10 punten prijsgeven.

Vendex International deed het ook niet goed. Het aandeel verloor 2,20 gulden op 130,50 gulden. Voor Heineken ging het evenwel prima. De bierbrouwer zag zijn koers met 9 gulden stijgen tot 419,50 gulden. Aanleiding hiervoor was vooral een positieve analistenrapportage over het concern.

ASM Lithography herstelde zich van het forse verlies van donderdag. De producent van machines voor de chip-industrie pakte een winst van 3,40 gulden op 181,90 gulden. KLM profiteerde van berichten dat Schiphol de komende jaren mogelijk toch nog wat meer groeimogelijkheden heeft dan gedacht was. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij noteerde een winst van 1,50 gulden op 79 gulden.

De koers van de dollar is op de Europese valutamarkten vanmorgen flink opgelopen. De Amerikaanse munt won 2 cent. In Amsterdam noteerde de dollar rond het middaguur 2,0640 gulden tegenover 2,0440 gisteren na sluiting van de effectenbeurs. De Amerikaanse munt steeg nadat het Bundesbank-directielid Klaus-Dieter Kühbacher had gezegd geen reden te zien de rente in Duitsland op te trekken. In zijn ogen zou de centrale bank haar tarieven misschien wel naar beneden kunnen schroeven. Een renteverlaging verzwakt de positie van de Duitse mark wat de Amerikaanse munteenheid voor beleggers aantrekkelijk maakt.

NEW YORK De winstwaarschuwing die Intel eergisteren na het sluiten van de beurs afgaf, kwam gisteren behoorlijk hard aan op de effectenbeurs van New York. Het Dow Jones-gemiddelde zakte met 94,16 punten (1,1 procent) tot 8445,08 punten.

Technologiefondsen waren over het algemeen lager door de waarschuwing van 's werelds grootste fabrikant van microprocessoren die teleurstellende eerste kwartaalcijfers voorziet door een magere vraag van de kant van de computerfabrikanten. Voor Wall Street was het de grootste daling op één dag in bijna twee maanden.

TOKIO In Tokio wisten de aandelenkoersen zich over een breed front te herstellen van de daling tot onder de belangrijke grens van 17.000 punten van het Nikkei-gemiddelde. Het Nikkei-gemiddelde veerde 283,42 punten op tot 17.131,97 punten, wat een winst van 1,7 procent inhield.