Cruijff 'lijstduwer' in actie tegen Núñez

MADRID, 6 MAART. Behalve FC Barcelona-Real Madrid, dé wedstrijd van de Spaanse competitie, zal er morgen nog een halszaak worden uitgevochten die de afgelopen maanden de gemoederen bezighield in het Spaanse voetbal. De clubleden van Barcelona zullen zich moeten uitspreken over de positie van Josep Lluís Núñez, de president van Barcelona.

Tegen Núñez, die Barcelona al twintig jaar met ijzeren hand regeert, is een motie van wantrouwen ingebracht door een deel van de Barcelona-aanhang die zich heeft verenigd in de “L'Elefant Blau”, het Catalaans voor de Blauwe Olifant. Voor Núñez zelf is het echter duidelijk wie er achter de paleisrevolutie in Camp Nou zit: niemand minder dan Johan Cruijff.

Eén ding is zeker: Johan Cruijff zal morgen speciaal naar Barcelona reizen om als lid van de FC zijn stem tegen Núñez uit te brengen. Sinds de voormalige trainer twee jaar geleden met knetterende ruzie vertrok is diens schaduw altijd nadrukkelijk over de voetbalclub in zijn geheel en Núñez in het bijzonder blijven hangen. Tot op de dag van vandaag laten beiden geen gelegenheid onbenut om elkaar het leven zuur te maken. Toen de opstandelingen tegen Núñez in het centrum van Barcelona actie voerden liet Cruijff zich willig fotograferen naast een grote blauwe opblaas-olifant.

Hoewel het nog altijd schimmig is welke belangen precies achter de Blauwe Olifant schuil gaan, wordt Núñez door zijn tegenstanders een reeks van verwijten voor de voeten gegooid. De clubpresident is een dictator, die de club financieel naar de afgrond heeft geholpen. Ook het vertrek van Cruijff en de rommelige manier waarop voetbalvedette Ronaldo naar Milaan vertrok wordt Núñez verweten.

De clubpresident heeft de afgelopen weken hard teruggeslagen met een publiciteitsoffensief. Zo bleek gisteren plotseling dat een veronderstelde bankschuld van 4,5 miljard peseta's (60 miljoen gulden) als sneeuw voor de zon is verdwenen. Cruijff kreeg er van Núñez opnieuw van langs met de onthulling dat de ex-trainer bij zijn vertrek een “zwijggeld” van 400 miljoen peseta's (ruim vijf miljoen gulden) zou hebben bedongen. Cruijffs zaakwaarnemer Jaume Roures heeft hierop inmiddels gereageerd met het verzoek een alcoholtest bij de president af te nemen.

Of de Blauwe Olifant er in zal slagen om de vereiste tweederde van de clubleden van Barcelona achter zich te krijgen is niet waarschijnlijk. Maar wanneer het aantal tegenstemmen aanzienlijk is, zal het gezag van Núñez stevig ondergraven worden, zo luidt de verwachting. Trainer Louis van Gaal, wiens omstreden positie met de wedstrijd van morgen andermaal wordt beproefd, heeft zich vrijwel direct tegen de anti-Núñez-lobby uitgesproken.

    • Steven Adolf