Coalitie ernstig verdeeld; FDP stemt tegen Kohl in de Bondsdag

BONN, 6 MAART. Bondskanselier Helmut Kohl heeft deze week opnieuw een gevoelige tegenslag moeten incasseren, na de verkiezingsnederlaag afgelopen zondag in Nedersaksen.

Gisteren kwam de verdeeldheid in de coalitie pijnlijk aan het licht toen de liberale coalitiepartner FDP in de Bondsdag met de oppositie meestemde tegen de regering.

Negen FDP-parlementariërs - onder wie de ere-voorzitters Hans-Dietrich Genscher en Otto Graf Lambsdorff - en èèn lid van de CDU keerden zich tegen het wetsvoorstel van het kabinet over afluisteren en schaarden zich tijdens de stemming achter het aangepaste voorstel van de oppositie.

De regering van CDU/CSU en FDP vindt dat de afluisterwet moet worden versoepeld, zodat de politie misdadigers gemakkelijker kan opsporen. De oppositiepartij SPD stond er op dat twintig beroepsgroepen zoals advocaten, journalisten, artsen en belastingadviseurs niet afgeluisterd kunnen worden, omdat dit hun werk benadeelt. De SPD slaagde er gisteren in het aangepaste wetsvoorstel aangenomen te krijgen met 328 stemmen voor en 322 tegen. De voorstemmers bestonden uit SPD, Groenen, de vroegere communistische PDS, negen FDP'ers en een lid van de CDU.

De CSU-politicus Michael Glos noemde het resultaat bepaald “niet plezierig” voor de coalitie. Direct na de stemming trokken de partij- en fractievoorzitters van CDU en CSU zich zwaar geïrriteerd terug in het kantoor van fractieleider Wolfgang Schäuble.

Fractieleider Joschka Fischer van de Groenen stelde vast, dat de stemming “de existentiële crisis binnen de coalitie aan het licht heeft gebracht”. Het is de vraag of de coalitie tot de verkiezingen op 27 september nog bij elkaar blijft, zei Fischer.

Tot nog toe was het Helmut Kohl steeds gelukt met tactisch laveren de discipline in zijn eigen partij en bij de heterogene coalitiepartners te bewaren. De FDP blijkt nu uit de verkiezingsnederlaag in Nedersaksen, afgelopen zondag, haar conclusies te hebben getrokken. Met het oog op de verkiezingen willen de liberalen zich sterker profileren en niet alleen als 'belastingpartij' campagne voeren. Ten slotte behoren beroepsgroepen als advocaten, artsen, belastingconsulenten - die tegen het regeringsvoorstel te hoop liepen - tot de aanhangers van de partij.

Maar om zo kort voor de verkiezingen van politieke kleur te wisselen en een stem tegen de eigen regering uit te brengen, wordt door de coalitiepartners als bijzonder deloyaal beschouwd. CDU-politici herinneren eraan, dat het ook Genscher en Lambsdorff waren, die in 1982 de machtswisseling listig hebben voorbereid. De FDP, die destijds nog een coalitie vormde met de SPD, zwenkte plotseling naar de CDU/CSU toen ze besefte dat het einde van de regering-Schmidt in zicht was.