Bronzen beeld van Aeolus opgevist

ROME, 6 MAART. Italiaanse vissers hebben een 2.300 jaar oud bronzen beeld uit de hellenistische tijd in hun netten gevonden. Het beeld stelt waarschijnlijk Aeolus voor, de god van de wind. Omdat in de rug een rond gat van 5 centimeter doorsnee zit, wordt aangenomen dat het deel uitmaakte van een beeldengroep. Deze ligt mogelijk ook nog op de zeebodem.

“Het is een prachtig beeld van een jonge man met goed-bewaard gebleven ogen die zijn gemaakt van stukjes bot”, zei de directeur cultuurgoederen van de Siciliaanse stad Trapani, Rosalia Camerata Scovazzo.

De armen en benen van het 1,70 meter hoge beeld ontbreken. Dezelfde vissers die woensdag het beeld hebben gevonden in de zeestraat tussen Sicilië en Tunesië, hebben zeven maanden geleden een bronzen been opgevist. Op het eerste gezicht is dit een van de ontbrekende benen.

Na een eerste onderzoek van het beeld zei archeoloog Rosella Giglio dat de vondst “even mooi als de bronzen beelden van Riace” is en “van hetzelfde historisch belang”. In 1972 zijn voor de kust van de Zuid-Italiaanse stad Riace twee bronzen beelden van Griekse strijders ontdekt.

Niet bekend

Camerata Scovazzo heeft eerder fel uitgehaald naar de Amerikaan Robert Ballard om met een speciale onderzeeër de wateren rondom Sicilië af te zoeken op oude schatten. Sicilië heeft de Raad van Europa gevraagd internationale regels op te stellen tegen archeologische plundering van de zeebodem.

Het beeld wordt nu in zoet water bewaard en zal binnenkort worden schoongemaakt. Het is nog onduidelijk wanneer het te bezichtigen zal zijn voor het publiek.

    • Marc Leijendekker