Botsingen binnen leger Oost-Congo

KINSHASA, 6 MAART. De regering van Congo (ex-Zaïre) heeft deze week 2.000 à 3.000 man troepen gestuurd naar de oostelijke grensprovincies Noord- en Zuid-Kivu in verband met botsingen tussen legereenheden ter plaatse. Tutsi-soldaten, die integratie weigeren met andere groepen binnen het nieuwe Congolese leger, zijn slaags geraakt met niet-Tutsi-troepen in de steden Bukavu en Uvira, zo melden hulpverleners in Oost-Congo. Bij de botsingen zouden tientallen doden zijn gevallen.

Congolese en Rwandese Tutsi's vormden de hoofdmacht van het rebellenleger onder leiding van Laurent-Désiré Kabila dat in mei 1997 dictator Mobutu verdreef uit de hoofdstad Kinshasa. De Tutsi's vormen inmiddels de machtigste minderheid in Oost-Congo en die positie wordt betwist door andere etnische groeperingen. Congolese Tutsi's, die zich Banyamulenge noemen, versterkt met volksgenoten uit het naburige Rwanda, vormen afzonderlijke eenheden binnen Kabila's leger, tot grote ergernis van niet-Tutsi-soldaten. Inmiddels nemen de Banyamulenge, die onder Mobutu werden onderdrukt, ook sleutelposities in binnen de streekeconomie en het plaatselijke bestuur en dat veroorzaakt onvrede bij burgers van andere etnische groepen.

De spanningen binnen het leger liepen vorige week op toen de regering in Kinshasa Tutsi-soldaten in Oost-Congo opdracht gaf zich te verspreiden over andere delen van het land. Ze werden nog verergerd door protesten van niet-Tutsi-soldaten die al maanden geen soldij meer ontvangen en de legerleiding ervan beschuldigen een voorkeursbehandeling te geven aan Tutsi-collega's, die hun wedde krijgen uitbetaald in dollars.

Een Congolese organisatie voor de rechten van de mens, Azadho, meldde gisteren dat eind februari in het oostelijke stadje Butembo 300 personen zijn omgekomen bij gevechten tussen het Congolese leger en zogenaamde Maï-Maï, milities van etnische groepen die hun afkeer gemeen hebben van de Banyamulenge, met wie ze al geruime tijd zijn verwikkeld in conflicten over grond. De jongste spanningen dreigen het dicht beboste grensgebied met Oeganda, Burundi en Rwanda te destabiliseren, waar zich rebellen ophouden uit alle drie de buurlanden. (AFP, AP)