Woutertje Pieterse Prijs voor Hofman

AMSTERDAM, 5 MAART. Schrijver Wim Hofman krijgt de elfde Woutertje Pieterse Prijs (25.000 gulden) voor zijn boek Zwart als inkt (Querido). De prijs, die uitdrukkelijk is bedoeld voor het literaire kinderboek, wordt donderdag in Amsterdam uitgereikt.

De 57-jarige Hofman, die zijn boeken veelal zelf illustreert, werd al diverse keren onderscheiden. De oud-missionaris in Afrika heeft twee Gouden Penselen, een Gouden Griffel, drie Zilveren Griffels, de Nienke van Hichtumprijs en de Theo Thijssenprijs.

De jury, onder voorzitterschap van Liesbeth Brandt Corstius, was unaniem in de keuze voor Zwart als inkt: “Het is ongegeneerd en vol overtuiging een sprookje, zinnelijk, vitaal, aards en vol poëzie. Prachtig, in één woord”.

Onder de vorige prijswinnaars zijn Imme Dros, Anne Vegter en Geerten ten Bosch, Joke van Leeuwen, Margriet Heymans en Toon Tellegen, die de prijs zelfs twee keer kreeg. (ANP)