Voorkeur; Theater

IK HEB 'T MET 'M GEDAAN De Brit Derek Goldby regisseert bij het Noord Nederlands Toneel een drama van zijn landgenoot Kevin Elyot - door Gerardjan Rijnders vertaald naar een Amsterdams nichtenmilieu. Lachbevorderend zijn de vele misverstanden en de snelle one-liners, maar in wezen is deze komedie het tragische relaas van aids, ontrouw, onvervulde liefdes en onaffe levens. 5 mrt Arnhem, Schouwburg; 6 en 7 mrt Rotterdam, Schouwburg; 10 mrt Stadskanaal, Geert Teis; 11 en 12 maart Den Haag, Theater a/h Spui.

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 6 mrt Leiden Schouwburg, 7 mrt Eindhoven Stadsschouwburg, 10 mrt Roosendaal De Kring.

MRS. EINSTEIN GOES EUROPE De zanggroep Mrs. Einstein, die vorig jaar weinig indruk maakte op het Eurovisie Songfestival, neemt vrolijk revanche met vocaal vernuft en vertier in het teken van die afgang. 6 mrt Winschoten De Klinker, 10 mrt Sittard Stadsschouwburg.

KALM AAN EN RAP EEN BEETJE Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 10, 11 en 12 mrt Amstelveen Cultureel Centrum.

MOJO Snelle komedie van Jez Butterworth gesitueerd in een Londense dansclub. Een popster is de inzet van een obscuur mensenhandeltje. Vijf jongens proberen elk hun graantje mee te pikken en laten per ongeluk enig bloed vloeien. Koos Terpstra regisseert en Cees Geel, Rogier in 't Hout, Geert Lageveen, Frank Lammers en Leopold Witte spelen. 6 en 7 mrt Amsterdam, Theater Bellevue, 11 en 12 mrt Rotterdam Nighttown.

RITTER, DENE, VOSS Beroemd stuk van Thomas Bernhard in de regie van Aus Greidanus met een prachtig toneelbeeld van André Joosten dat fungeert als vierde acteur naast Sacha Bulthuis, Cançi Geraedts en Hubert Vermin. De titelpersonages, vernoemd naar werkelijke acteurs die de eerste enscenering, in Wenen, speelden. Hun spel is zowel fictie als werkelijkheid. 6 t/m 8 mrt, 11 en 12 mrt Den Haag Appeltheater.

NILSSON Bezienswaardig muziektheater over de geheimzinnige Amerikaanse popzanger Harry Nilsson, met Bill van Dijk als rockend middelpunt. T/m 12 mrt Amsterdam Voormalig VOC Werktheater.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 6 mrt Dokkum De IJsherberg, 7 mrt Enschede Twentse Schouwburg, 10 mrt Emmen De Muzeval, 12 mrt Oss De Lievekamp.

EN VERDER Split Minder spektakel, maar weer veel mooie effecten in de nieuwe show van Mini & Maxi. 7 t/m 12 mrt Utrecht Stadsschouwburg; De Trullenhoedster Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. 6 mrt Papendrecht De Willem, 7 mrt Vianen De Stadshof, 8 mrt Alkmaar De Vest, 11 mrt Reusel De Kei, 12 mrt Dronten De Meerpaal; Ontkoppelde hitte Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geöliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 8 mrt Den Haag Theater aan het Spui, 7 mrt Almere De Metropole, 10 mrt Hoorn Het Park, 11 mrt Arnhem Stadsschouwburg, 12 mrt Zoetermeer Stadstheater; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 7 mrt Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 12 mrt Heerlen Schouwburg; Waar waren we gebleven Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 6 t/m 12 mrt Rotterdam Luxor; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 6 mrt Lochem Schouwburg, 7 mrt Alkmaar De Vest, 10 mrt Enschede Twentse Schouwburg, 12 mrt Etten-Leur De Nobelaer.

AaltoIn het Museum of Modern Art is t/m 19 mei een uniek overzicht van het werk van de Finse Architect Alvar Aalto geopend, ter gelegenheid van zijn 100-ste geboortedag; 45 van zijn gebouwen worden belicht door middel van originele schetsen, modellen en foto's, afkomstig uit musea en privé-collecties in Scandinavië en Duitsland. Ook is er t/m 28 april een tentoonstelling met de drie voorstellen voor de uitbreiding van het museum zelf, van de Japanse Yoshio Taniguchi, de winnende architect en de twee runners-up, Herzog & de Meuron en Bernard Tschuni. 11 West 53rd Street. Inl 00-12127089400.