Voorkeur; Muziek

PIERRE BOULEZ De Franse componist en dirigent Pierre Boulez leidt 7 maart 15u in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag een concert van het Ensemble Intercontemporain en de BBC Singers met op het programma stukken van Webern, Birtwistle, Boulez, Strawinsky en Bartók.

PASSIECANTATES Het solistenensemble Cappella Figuralis van de Nederlandse Bachvereniging zingt olv Jos van Veldhoven Membra Jesu Nostri, een cyclus van zeven passiecantates van Dietrich Buxtehude, gevolgd door vocale muziek van Schütz, Tunder en Weckmann. 11 maart 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam; 12 maart 20u15 De Doelen Rotterdam; 13 maart (20u15) Grote Kerk Naarden; 14 maart (20u) Grote Kerk Enschede.

EBONY BAND De Ebony Band geeft, met de bas Lieuwe Visser drie concerten met telkens gedeeltelijk verschillend geprogrammeerde muziek uit de eerste helft van deze eeuw. 11 maart 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw (Toch, Kahn, Schulhoff, Ponc en Hindemith); 17 maart 20u15 Muziekcentrum Frits Philips (Toch, Eisler, Schulhoff, Harsanyi); 24 maart 20u15 Vredenburg Utrecht (Eisler, Susskind).

RICHARD HOL De Eerste symfonie van Richard Hol (1825-1904) wordt gespeeld door het Orkest van het Oosten olv Roland Kieft. Verder op het programma: Zes vroege liederen van Gustav Mahler in de instrumentatie van Luciano Berio (solist: Geert Smits) en Brahms. 6 maart 20u Muziekcentrum Enschede; 7 maart 20u De Leeuwenbrug Deventer; 8 maart 12u30 Theaterhotel Almelo.

DAVE DOUGLAS Een trompettist die ook door collega's heel hoog wordt aangeslagen. Hij speelde onlangs nog samen met Han Bennink maar komt nu met een sterk kwartet bestaande uit Chris Potter (saxofoons), James Genus (bas) en Ben Perowsky (drums). 5 mrt BIMhuis Amsterdam.

DRIEMAAL VOCAAL In 1997 eindigden Francien van Tuinen, Hartog Eijsman en Imke van Oosten respectievelijk als 1e, 2e en 3e op het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Ze gaan gaan nu, ieder met eigen begeleiding, Nederland veroveren. 6 mrt BIMhuis Amsterdam, 7 mrt Kloostertuin Woerden, 8 mrt (14u30) C.C. De Vest Alkmaar, 14 mrt Concertgebouw Haarlem, 15 mrt (15u30) Theater a.d. Parade Den Bosch, 21 mrt De Lievekamp Oss, 22 mrt (15u30) Agnietenhof Tiel.

CU-BOP CITY BIG BAND Met als gast de Colombiaanse pianist en arrangeur Edy Martinez gaat dit orkest zich wijden aan de muziek van de legendarische Cubaanse bandleider Benny Moré. 5 mrt Centrum voor de Kunsten Roermond, 6 mrt Doelen Rotterdam, 7 mrt Vredenburg Utrecht, 8 mrt Dr. A. Philipszaal Den Haag.

TRACKS & TRACES Festival voor ongewone muziek; tegentonen, als het ware. People Like Us, Kreidler, David Shea en Concorde 3000 (6 mrt), Harmonia Ensemble, Tiger Lillies, Rex en Donkey (7 mrt) Paradiso, Amsterdam.

YES Bestaat de symfonische dinosaurus nog? 8 mrt Vredenburg, Utrecht.

JAMES TAYLOR Debutant op het Apple-label van The Beatles gaat zijn dertigste jaar in als singer/songwriters. Zijn haar is hij kwijt, maar zijn stem neuzelt nog net zo mooi als toen. 9 mrt Carré, Amsterdam.