Voorkeur; Musea

PHILIPS VINGBOONS De komende restauratie van twee van de vier Cromhouthuizen, waar nu het Bijbels Museum is gehuisvest, was voor het museum aanleiding om onder de titel 'Soo vele heerlijcke gebouwen' een tentoonstelling in te richten over het werk van Philips Vingboons (1607-1678), de architect van de Cromhouthuizen en zijn classicistische tijdgenoten. In de vertrekken op de begane grond, die als voorschot op de verbouwing al gedeeltelijk zijn onttakeld, zijn tussen en op steigers originele tekeningen, fotokopieën, maquettes, boeken en video's uitgestald. Ze geven een beknopt overzicht van de ontwikkeling van het Hollandse classicisme en laten weer eens zien hoe Philips Vingboons en zijn broer Justus, Pieter Post en Jacob van Campen de 'maet en regelen der Ouden' in hun gebouwen probeerden toe te passen. Soo vele heerlijcke gebouwen - Philips Vingboons en zijn Hollandse tijdgenoten t/m 8 mrt in Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Ma-za 10-17u, zo 13-17u.

STUART DAVIS Lange tijd was Stuart Davis (1894-1964) in Europese ogen een wat marginale figuur: een Amerikaanse - iets te decoratieve - kubist. Kennelijk is de tijd nu rijp om hem, volkomen terecht, te beschouwen als een pre-Pop Art-kunstenaar, die mensen als Warhol, Rauschenberg, Rosenquist en vooral Roy Lichtenstein beïnvloedde. Het chronologisch gehangen overzicht met vijfenveertig schilderijen in de benedenzalen van het Stedelijk Museum brengt Davis' ontwikkeling goed in beeld: van een Van Gogh-epigoon tot een Roy Lichtenstein avant la lettre. Stuart Davis t/m 29 maart in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

UTAGAWA KUNIYOSHI De Japanse houtsnijder Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) maakte tussen de acht- tot tienduizend ontwerpen voor illustratieve en autonome houtsneden. Geen poëtische landschappen, zoals die van zijn tijdgenoten Hiroshige en Hokusai, maar onverschrokken krijgslieden en guerrillastrijders. Hij laat ze met zwaarden, spiesen en pijlen en bogen gevechten aangaan met mafiosi en vooral met dieren: van slangen tot spinnen, van draken tot fantasievogels. Ook bezocht Kuniyoshi de toneelvoorstellingen van het Kabuki-theater, tekende mooie vrouwen en maakte 'puzzel-tekeningen', samengesteld uit menselijke lichamen. Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 10-17u.

RANDOM RAPHAËL Begin 16de eeuw, toen beroemde meesters als Raphaël en Michelangelo het artistieke klimaat in Italië beheersten, liet de Bolognese graveur Marcantonio Raimondi (1482-1534) zich in hun slipstream meevoeren: voor zijn prenten maakte hij gebruik van inventies - ontwerptekeningen, motieven, soms ook hele werken - van deze en andere kunstenaars. De expositie Rondom Raphaël in Museum Boijmans Van Beuningen toont, uit de eigen collectie, werken van Raimondi en andere graveurs van zijn tijd en prenten en tekeningen van de hand van kunstenaars waarop zij zich baseerden. De presentatie geeft een mooi en zelden op deze schaal getoond beeld van het rijke prentenkabinet met 16de-eeuwse Italiaanse grafiek en tekenkunst. Rondom Raphaël; grafiek en tekeningen 1480-1550 uit eigen bezit t/m 15 mrt in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

EN VERDER Ontwerper Azzedine Alaïa t/m 8 mrt in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u; Reders aan het Roer - uit de archieven van Nedlloyd 1870-1970 t/m 8 mrt, Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia tot 29 maart in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag dag 10-17u; Chapeau, Chapeaux!, hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

OrchideeënIn de prachtige omgeving van Kew Gardens wordt een orchideeënfestival gehouden. Er zijn duizenden spectaculaire soorten te zien in de Princess of Wales Conservatory en in de Victoria Gate Centre. Exotische bloemstukken zijn tentoongesteld in de Waterlily House. De orchideeën, planten en bloemen, zijn ook te koop. T/m 29 mrt. Kew Gardens, Kew, Richmond. Dag 9u30-15u30. Inl. 00-441819401171.