Voorkeur; Galerie

CAROLEIN SMIT Aan de wand hangen negen keramische sculpturen, 'Babyshower' getiteld. De beeldjes zijn alle baby's, die naakt en weerloos aan een spijker bungelen. Hun gezichten zijn vaak verwrongen, de lichaampjes kronkelen ongemakkelijk. Sommigen happen naar adem, een enkeling grijpt zichzelf naar de keel. De combinatie van gruwel en lieflijkheid zit ook in de gedetailleerde tekeningen die nieuwkomer Carolein Smit (1960) op de bovenverdieping van de Rotterdamse bloemenwinkel/galerie Brutto Gusto exposeert. T/m 11 april in Brutto Gusto, Nieuwe Binnenweg 162B Rotterdam, di t/m vr 11-18u, za 11-15u.

ESTER JISKOOT In de Amsterdamse galerie Oele wordt circa 60% van de exposities gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Esther Jiskoot (1963), die aanvankelijk een opleiding in textiel en glas volgde voordat ze de Rijksacademie deed, heeft hier nu haar eerste solopresentatie. Jiskoots voornaamste materiaal is glaskralen, die ze rijgt tot een weefsel. Soms is dat een transparante voile, gedrapeerd over bijvoorbeeld een zilverkleurige boom van keramiek. Steeds is er de zachte schittering van het glas, soms ook in geblazen vorm, als druppels. Dat geeft Jiskoots sculpturen een ijl, tastend karakter, maar uitgedrukt in eigenzinnige materialen en vormen. Tot 18 mrt in galerie Oele, Lijnbaansgracht 314 Amsterdam, wo t/m za 13-18u. zo 1 mrt 14-17u.

PAUL VAN DER EERDEN Zowel bij de Stichting Kaus Australis als Multiple XX Galerie, beide in Rotterdam, is vanaf 7 mrt het werk te zien van de Rotterdammer Paul van der Eerden. Hij maakt agressieve tekeningen, schrikt niet terug voor zijn fantasieën, en een voorkeur voor abstract of figuratief heeft hij evenmin. Sommige bladen, het kunnen ook kladpapiertjes zijn, zouden goed passen in een stripverhaal, zo streng als Van Eerden zijn macabere en dan weer mysterieuze beelden componeert. De tentoonstellingen maken deel uit van Carambolage, een uitwisselingsproject van Keulse en Rotterdamse kunstenaars op drie Rotterdamse locaties. T/m 4 april Stichting Kaus Australis, Melanchtonweg 137, Rotterdam. Bij Multiple XX Galerie, Witte de Withstraat 55 is een editie van 28 genummerde en gesigneerde kleurenlichtdrukken in een oplage van 40 exemplaren verschenen.

CANAL DU NORD Tijdens het uitwisselingsproject 'Canal du Nord' tussen Parijs en Rotterdam zijn t/m 22 maart in 10 Rotterdamse galeries (o.a. Phoebus, Salle des Bains, Delta en Cokkie Snoei) werken te zien van Franse hedendaagse kunstenaars. Zo worden in Phoebus recente schilderijen van Claude Viallat getoond en exposeert Philippe Caurant in Salle des Bains. In dezelfde periode is werk van de Nederlandse kunstenaars in verschillende galeries in Parijs te zien. De coördinatie is in handen van de RAM Foundation, Rochussenstraat 365A, Rotterdam.

ItaliëIn het begin van de 19de eeuw trokken Britse schilders naar Italië. Het land was niet alleen interessant om de antiquiteiten, maar ook om de mensen die daar leefden. De schilderijen uit deze periode laten dan ook zien hoe de schilders zich aangetrokken voelden tot het Italiaanse dagelijkse leven. In de Dulwich Picture Gallery is werk te zien van Turner, de romantische Samuel Palmer, John Ruskin en Edward Lear. T/m 24 mei. Londen, College Road, Dulwich. Di t/m vr 10-17u, za 11-17u, zo 14-17u. Inl. 00-441816938000.