Vier jaar cel voor doodslag op Ajax-fan

ROTTERDAM, 5 MAART. De rechtbank in Haarlem heeft de 23-jarige Feyenoord-supporter Franky L. uit Gennep vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens doodslag op de Ajax-fan Carlo Picornie. Tegen hem was vijf jaar geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat L. met een klauwhamer op het hoofd van het slachtoffer heeft geslagen. Dit gebeurde tijdens een treffen tussen supporters van Feyenoord en Ajax op 23 maart vorig jaar in een weiland langs de A9 bij Beverwijk. De 35-jarige Picornie stierf ter plekke. Hij had hersenletsel en steekwonden.

Eerder al veroordeelde de rechtbank twee andere Feyenoord-hooligans tot vier jaar cel voor het medeplegen van doodslag op de Amsterdammer.

Niemand heeft Franky L. zien slaan. Ook op de video die van de veldslag werd gemaakt, is hiervan niets te zien. L., die steeds heeft ontkend schuldig te zijn, gaf tijdens het proces wel toe tegenover anderen te hebben gezegd dat hij Picornie had geraakt. Hij had gezegd het slachtoffer een “geweldige” klap te hebben gegeven. Om stoer te doen, aldus L., die zegt in werkelijkheid slechts van een afstand te hebben toegekeken.

Het belangrijkste bewijs tegen L. is evenwel een getuigenverklaring waaruit blijkt dat de Feyenoord-supporter wel in de buurt van het slachtoffer is geweest. Op de klauwhamer zijn bovendien bloedsporen van Picornie teruggevonden. Weliswaar heeft nog een andere Feyenoord-fan die hamer in handen gehad, maar dat deed volgens justitie niets af aan de schuld van Franky L. Onder Feyenoord-hooligans staat de man inmiddels bekend als “de man met de hamer”.

L.'s raadsman A. van der Biezen heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Hij acht de genoemde getuige volstrekt onbetrouwbaar, omdat deze zelf betrokken zou zijn geweest bij de gevechten.