VEGETARISCHE STAMPPOTTEN

Nogmaals twee stamppotten. Allebei met rauwkost en goed voor een complete vegetarische maaltijd. In de eerste stamppot geeft de slasoort rucola het gerecht een notige, pittige smaak. De eieren kunnen vervangen worden door belegen of oude kaas of door apart gebakken saté quorn.

Voor 2 personen:

750 gram aardappelen (kruimig kokend)

2 dunne preien

2 eieren

1 rode ui of 2 sjalotjes

1 theelepel kerriepoeder

20 gram boter

30 gram rucola-sla

50 gram hazelnoten of cashewnoten

1 deciliter melk

zout, peper

Kook de aardappelen in twintig minuten gaar. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen. Kook de prei de laatste 5-7 minuten met de aardappelen mee. Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze onder koud water schrikken en pel ze. Pel en snipper de ui. Smelt de helft van de boter in een kleine koekenpan en fruit hierin 3 minuten lang de snippers ui met de kerrie. Was de sla, verwijder dikke stelen en snijd de blaadjes in reepjes. Hak de hazelnoten grof. Bak de notenkorrels in de rest van de boter lichtbruin. Snijd de eieren in stukjes of haal ze twee keer door de eiersnijder. Giet de aardappelen af en stamp ze met een stamper fijn. Roer de melk en de stukjes rucola, ui, eieren en noten door de stamppot. Voeg eventueel een extra klontje boter toe. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.

De tweede stamppot: Snijd de koolraap in plakken van 1-2 centimeter dik. Schil die plakken en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen met de blokjes koolraap in twintig minuten gaar. Snijd de andijvie in ragfijne sliertjes, was die en laat ze goed uitlekken. Hak de noten en bak de stukjes in een klein klontje boter lichtbruin. Blijf erbij want de noten worden snel te bruin. Snijd de kaas in blokjes. Giet de aardappelen af en stamp ze samen met de koolraap fijn. Roer er klontjes boter en de stukjes andijvie, kaas en noten door en warme melk tot de stamppot smeuïg is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Direct serveren.

Voor 4 personen:

ongeveer 11/4-11/2 kilo aardappelen (kruimig kokend)

1 middelgrote koolraap

1 kleine struik andijvie (250 gram)

100 gram cashewnoten

30 gram boter

250 gram Leidse (40+) kaas

1 deciliter melk

zout, peper

    • Annelène van Eijndhoven