Van Melle ziet nettowinst dalen met 5 miljoen gulden

Snoepfabrikant Van Melle is tevreden over de resultaten van het afgelopen jaar hoewel de nettowinst met ruim 5 miljoen gulden is gedaald tot 45 miljoen. De lagere winst is onder meer het gevolg van de eerder bekendgemaakte sluiting van een fabriek in China waar Mentos wordt geproduceerd. In totaal heeft Van Melle voor 13,4 miljoen gulden als buitengewone last in de resultaten opgenomen.

Dit heeft het Bredase bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De omzet nam het afgelopen jaar met 13,5 procent toe tot 917 miljoen gulden. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening (zonder de buitengewone last) is uitgekomen op 59 miljoen gulden, een stijging met 15,6 procent ten opzichte van 1996.

Met name de dure dollar heeft de omzet en het resultaat een flinke impuls gegeven. Bij constante koersen zouden de verkopen met 9 procent zijn gestegen, en het bedrijfsresultaat met ruim 12 procent. In de praktijk bedroeg de resultaatstijging 23 procent.

De (tijdelijke) sluiting van de fabriek in China heeft te maken met een overcapaciteit bij Van Melle die weer het gevolg is van de financiële problemen in Azië.