Tbs voor rioolmoord

MAASTRICHT, 5 MAART. De 28-jarige hoofdverdachte in de Heerlense rioolmoordzaak is gisterenmiddag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. De rechtbank acht R.K. uit Heerlen schuldig aan het toebrengen van de dodelijke messteken bij de 14-jarige drugsverslaafde Ronald Baten. De straf is conform de eis.

Deskundigen hebben K. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Baten werd op 24 september vorig jaar in een studentenhuis in Heerlen met een groot aantal messteken om het leven gebracht. De daders dumpten zijn lichaam in een nabijgelegen rioolput, waar het weken later werd gevonden. Een van de twee andere verdachten, de 25-jarige M.T. uit Heerlen, kreeg zes weken voorwaardelijk. R.G., een 19-jarige vrouw die geholpen zou hebben de sporen van het misdrijf uit te wissen, werd vrijgesproken. Tegen beiden was drie maanden voorwaardelijk geëist. De verdachten verkeerden ten tijde van het misdrijf in een psychotische toestand door gebruik van harddrugs. Baten was vaak in hun gezelschap. Vorige week sprak de rechtbank de 24-jarige J.L. vrij van medeplichtigheid.