Tanks tegen dorpen; Kosovo: grote militaire actie van Serviërs

PRIINA, 5 MAART. De Servische politie en mogelijk ook het leger zijn vanochtend een grote militaire operatie begonnen tegen door Albanezen bewoonde dorpen in Centraal-Kosovo. Het gebied is geheel van de buitenwereld afgesloten.

De Serviërs spreken van “een veiligheidsoperatie” tegen het Kosovar Bevrijdingsleger (UÇK), de Albanese guerrillagroepering die in de regio actief is .

Om half acht vanochtend trokken grote politieversterkingen het gebied rond Drenica in het hart van Kosovo binnen, volgens Albanese bronnen vergezeld door legereenheden. In ditzelfde gebied had zaterdag een omvangrijke wraakactie van de Serviërs tegen Albanese dorpelingen plaats, waarbij 25 mensen werden vermoord. Bussen met politiemannen, vrachtwagens met militairen, artilleriegeschut en zelfs tanks trokken op in de richting van twee door Albanezen bewoonde dorpen, Prekaz en Llausha. Er is tankgeschut gehoord en volgens de Albanezen zijn vrouwen en kinderen uit de dorpen op tractoren gevlucht of verdreven.

Het gebied is al sinds eind vorige week ontoegankelijk voor buitenstaanders en er zijn geen internationale vertegenwoordigers, zelfs geen vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis. Tot zover onze correspondent. De internationale gemeenschap blijft intussen de druk op de Joegoslavische leider Slobodan MiloviEÉc in de kwestie-Kosovo opvoeren. Maandag komt de Contactgroep voor spoedberaad bijeen op ministersniveau. De Contactgroep - met vertegenwoordigers van de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië - coördineert het vredessproces in ex-Joegoslavië.

De Britse minister Robin Cook, voorzitter van de EU, zei gisteren in Sarajevo dat hij in zijn gesprek met president MiloviEÉc vandaag een herstel van de in 1989 afgeschafte provinciale autonomie van Kosovo zal eisen. Hij eist ook de uitvoering van een akkoord tussen MiloviEÉc en de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, over de herintegratie van de Albanezen in het onderwijs in Kosovo. Dat akkoord is in 1996 bereikt, maar nooit uitgevoerd. “Nergens in Europa kunnen universiteiten en middelbare scholen zeven jaar gesloten blijven”, aldus Cook. De Britse minister zei dat de EU zich verzet tegen afscheiding of onafhankelijkheid van Kosovo.

De Amerikaanse Bosnië-gezant, Robert Gelbard, dreigde gisteren MiloviEÉc met een militaire interventie in Kosovo. Hij herinnerde aan een telegram dat in december 1992 de toenmalige Amerikaanse president Bush aan MiloviEÉc heeft gestuurd. Daarin dreigde Bush met geweld tegen de Serviërs als het tot een conflict zou komen in Kosovo. Gisteren suggereerde Gelbard dat dat dreigement nog steeds geldig is: “Het Amerikaanse beleid is niet veranderd.”

Gelbard veroordeelde het “terrorisme” van de Albanese guerrillabeweging in Kosovo, UÇK, maar voegde daaraan toe dat de schuld van de crisis in “overweldigende” mate aan de Servische kant ligt.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, meldde gisteren vanuit Belgrado dat het Joegoslavische leger in Kosovo bezig is met de mobilisatie van Servische vluchtelingen uit Kroatië en Bosnië die zich de afgelopen jaren in Kosovo hebben gevestigd. De mannen onder hen worden verplicht dienst te nemen in het leger. (Reuters, AFP, AP)

    • Renée Postma