STERVENDE ZWAAN

naam: G.K.T. (Jikkie) van der Giessen (47)

kandidaat: nummer 1 op de lijst van D66 in Amsterdam

politieke functies: wethouder sinds 1994 (portefeuille: zorg, emancipatie, drugsbeleid). Eerder raadslid sinds 1990

vorig beroep:docent Nederlands

“Een stervende zwaan ben ik genoemd. Ik begin het me nu pas bewust te worden. Het is geen prettig gevoel hoor. Zeg maar ronduit klote. D66 heeft besloten een persoonlijke campagne rond de lijsttrekker te voeren. Als de afdeling nu zegt: 'Van der Giessen, het verlies ligt voor een groot deel aan jou', dan moeten ze een ander nemen.

“Het heeft me verbaasd dat het in de media zo vaak over mijn uiterlijk ging en zo weinig over mij als portefeuillehouder. Mijn benen, mijn haren, fotomodelachtige toestanden. Op je 47ste is dat een nieuwe ervaring, kan ik je zeggen. Jarenlang ben ik actief geweest in de vrouwenbeweging. Vanuit die optiek is het toch een lichte teleurstelling.

“Er is zelfs een column geschreven over het vlekkie van Jikkie. Die moedervlek heb ik inderdaad laten weghalen. Er waren een paar partijgenoten die zich eraan stoorden als ik op televisie was. Ik wist eerst niet eens dat ik daar een vlek had. Maar toen zag ik hem ook opeens. Dat het zo'n hype zou worden kon ik niet voorzien.

“In het stemhokje heb ik even geaarzeld. Het heeft toch iets heel brutaals om op jezelf te stemmen, maar ik heb het wel gedaan. Ik ben van mening dat ik voor een aantal zaken tot op het bot heb geknokt, bijvoorbeeld het experiment met de vrije heroïneverstrekking. Ik heb altijd geroepen dat in het jaar 2000 in Amsterdam geen mensen meer op straat hoeven te slapen. Het zou jammer zijn als ik mijn werk niet kan afmaken, maar ik heb het in ieder geval op de kaart gezet. Het voordeel van een stervende zwaan is dat je daarna onvergetelijk wordt in de geschiedenis.”

    • Monique Snoeijen