Soros gaf noodlening aan Moskou

MOSKOU, 5 MAART. De internationale speculant George Soros heeft volgens eigen zeggen vorig jaar juni enkele honderden miljoenen dollars geleend aan de Russische overheid om lonen en pensioenen te kunnen betalen.

“De regering zat klem”, zei Soros gisteren in Moskou. De regering was in afwachting van het geld uit een op 26 juni uitgegeven obligatielening van 2 miljard dollar op de internationale kapitaalmarkt. Volgens Soros waren de hierbij betrokken banken niet op de hoogte van de onderhandse lening, waarover Moskou uit trots zweeg.

Volgens Soros had de inmiddels terugbetaalde lening een voor Moskou gunstige rente met een “bescheiden premie” boven de in Londen gelden interbancaire dollarrente (libor). De lening was de eerste commerciële transactie in Rusland van Soros, die er ook als filantroop bekend is. Soros zei dat hij een verzoek in december om een nieuwe lening had afgewezen. Minder dan een maand na het verstrekken van de lening investeerde Soros een miljard dollar als partner in een consortium dat 25 procent van de staatstelecomfirma Svyarzinvest in handen kreeg bij een overheidsveiling. (Reuters)