Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een terugblik op de verkiezingsavond in Zwolle. Verder aandacht voor Hoogovens dat met een lichtere staalsoort voor auto's komt, en de vereniging Milieu-offensief die dagelijks bezwaar aantekent tegen milieu-vergunningen. Ned.2, 17.29-18.55u.

Fast Forward. Met o.a. aandacht voor de kledingstijl van gabbers, skaters en Willem Alexander. Ned.1, 19.00-19.25u.

Netwerk. Vandaag begint de actie om meer orgaan-donoren te werven. Gesprekken met een ontvanger en een donor. En de verkiezingsavond van D66. Ned.1, 20.25-20.55u.

Zembla: Dealen met Justitie. Over politieke beïnvloeding van strafzaken. Met aandacht voor de rol die staatssecretaris Vermeend (Financiën) zou spelen in het dossier Van der Valk. Verder vertelt oud-procureur-generaal R. Gonsalves meerdere malen schriftelijke aanwijzingen van ministers te hebben gekregen in concrete strafzaken. Gepensioneerd officier van justitie mr. A. Fransen zegt dat het negeren van dergelijke aanwijzingen voor een officier het einde van een carrière binnen het OM kan betekenen. En hoogleraar H. de Doelder spreekt van een gevaarlijke trend. Ned.3, 20.50-21.30u.

Jan Publiek. Discussieprogramma over actuele onderwerpen met een panel van 20 geselecteerde burgers en enkele bekende Vlamingen. Vandaag over de criminaliteit van jongeren n.a.v. de dood van een meisje in Lelystad. Belg.1, 20.55-22.05u.

Het andere Gezicht. Over het drukke leven van dertigers. Monique Lolkema (30) is officier van justitie en haar man advocaat. Hoe vinden ze naast hun werk nog tijd voor hun twee kinderen? Ned.1, 21.05-23.35u.

Panorama: Jong Vlees. Vanavond een reportage van Paul Bottelberghs over jongensprostitutie in België. Voor weggelopen of illegale jongens vaak de enige manier om te overleven. Belg.1, 22.30-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Decisive weapons. Documentaireserie over de invloed van de technologie op de oorlogsvoering. Vandaag: de bajonet, die naast alle ontwikkelingen, al honderden jaren een belangrijk wapen in het leger is. BBC2, 21.00-21.30u.

Das Geheimnis der Grace Kelly. Britse (Channel 4) documentaire die wil aantonen dat Grace Kelly aan het einde van haar leven lid werd van een zonnesekte. Ze zou deelgenomen hebben aan seksuele rituelen en gewijd zijn als hogepriesteres. Volgens maker David Cohen is er bovendien een verband met het auto-ongeluk waarbij Kelly om het leven kwam. ARD, 21.45-22.30u.

Operation Vatikan. In deze documentaire een beeld van de intriges van geheime diensten na de mislukte aanslag op Johannes Paulus II. ZDF, 23.00-23.30u.

AMUSEMENT

Barend en Witteman. Paul Witteman praat met Brigitte Kaandorp n.a.v. haar musical. Ned.3, 19.25-19.55u.

De Afrekening (1). Veelvuldig bekroonde tweedelige Deense thriller (En fri mand) uit 1996. Na twaalf jaar gevangenisstraf komt Frank weer vrij. Niemand zit op hem te wachten, ook zijn getrouwde dochter niet. Als hij merkt dat zij grote schulden heeft en wordt afgeperst, beseft hij dat er slechts één manier is om haar te helpen. Ondanks zijn goede voornemens. Ned.1, 21.40-22.31u.

Laat de Leeuw. Met schaatskampioen Gianni Romme als duo-presentator. Ned.3, 23.20-0.15u.

KUNST

Dance for the Camera. In deze laatste aflevering van dit balletprogramma, is de dans gebaseerd op de macht en de verantwoordelijkheid van geweldadige karakters uit films. Choreografie Alison Murray; met o.a. Maxine Bunting. BBC2, 23.20-23.30u.

SPORT

TV Show. Met o.m. Anton Geesink over zichzelf en Wouter Huibregtsen. Ned.2, 21.05-22.11u.

WM-Fieber. De geschiedenis van het WK Voetbal. Afl.: Das Wunder von Bern (1954). Duitsland wint met 3-2 van favoriet Hongarije. Morgen, ZDF, 14.30-15.15u.

FILMS

Fort Saganne (Alain Corneau, 1984, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV5, 20.00-21.30u.

We're talking serious Money (James Lemmo, 1993, VS). Lichtvoetige misdaadkomedie met Leo Rossi en Dennis Farina als Italiaans-Amerikaans kruimelcriminelen. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Les deux Anglaises et le Continent (François Truffaut, 1971, Frankrijk). Truffauts verfilmde, na 'Jules et Jim', andermaal een roman van Henri-Pierre Roché: een sensitief portret van driehoeksverhouding van Franse schrijver (Jean-Pierre Léaud) en twee Engelse zusjes in Victoriaans corset. Duitsl.2, 23.45-1.50u., nagesynchroniseerd.

.Jeanne la Pucelle (2): Le Prison (Jacques Rivette, 1993, Frankrijk/Zwitserland). Tweedelige quasi-documentaire 'road movie' biedt nauwgezette reconstructie van korte leven (1412-1431) van Jeanne d'Arc. Steriel, zwaar maar weldadig geserreerd vergeleken bij sommig ander werk van Rivette. Sandrine Bonnaire benadrukt de menselijkheid van de titelheldin. Duitsl.1, 0.50-2.45u., tweetalig.

Der schweigende Engel (Harald Reinl, 1954, West-Duitsland). Kleurloze draak over 'doofstom' meisje dat spraakvermogen ontwikkelt. Duitsl.1, Morgen, 10.03-11.35u., zwart-wit.

Die heimliche Gräfin (Géza von Bolváry, 1942, Duitsland). Door Weense flair gekenmerkt niemendalletje waarin gezelschapsdame voor oplichtster wordt aangezien. Duitsl.1, 14.30-16.00u., zwart-wit.

A global Affair (Jack Arnold, 1964, VS). Merkwaardig sentimenteel-politiek vehikel voor Bob Hope. Hij ontfermt zich over een bij de Verenigde Naties achtergelaten baby, op wie alle lidstaten prompt een oogje laten vallen. Duitsl.3, 15.40-17.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.