.Roda-trainer Jol pareert kritiek

SLENAKEN, 5 MAART. Als de sfeer vooraf bepalend is voor het resultaat tegen Vicenza, is er vanavond weinig hoop voor Roda JC. De Nederlands bekerwinnaar begint als outsider in de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi, maar hulptrainer Eddy Achterberg was een andere mening toegedaan. “We zijn favoriet.” Hoofdtrainer Martin Jol reageerde stomverbaasd op deze uitspraak. “Hoe kan hij nou zoiets zeggen? We hebben nota bene samen naar de beelden van Vicenza gekeken en waren het roerend eens: een hele goeie ploeg.”

De verschillende beoordeling van de Italiaanse tegenstander is kenmerkend voor de verdeeldheid bij Roda JC. Jol en Achterberg keurden elkaar geen blik waardig tijdens de persconferentie in Slenaken. De lange Jol maakte een gespannen indruk; zijn toekomst bij Roda is mede afhankelijk van het resultaat tegen Vicenza. De kleine Achterberg gedroeg zich weer als de ouderwetse lolbroek; hij gaat de club aan het eind van dit seizoen verlaten. Volgens geldschieter Nol Hendriks is het onverantwoord beide coaches nog langer te laten samenwerken.

De spelers van Roda JC konden de grafstemming niet van zich afschudden. Ze sloften op hun badslippers door het hotel en onthielden zich van gewaagde uitspraken. Ze namen hun geplaagde trainer in elk geval niet in bescherming en dat moet voor Jol een hard gelag zijn. De hoofdtrainer kreeg gisteren in deze krant forse kritiek van Hendriks, die officieel alleen bestuurslid technische zaken is maar in de praktijk alle touwtjes in handen heeft bij Roda JC.

Volgens Hendriks is Jol te weinig betrokken bij de scouting en stelt hij bovendien te hoge eisen bij het aantrekken van nieuwe spelers. Beide hoofdrolspelers in het Limburgse drama kibbelen al anderhalf jaar over het aankoopbeleid. Volgens de bestuurder heeft de trainer geen idee van de beperkte financiële mogelijkheden bij Roda JC. “Hij denkt dat wij Ajax zijn.” Volgens de trainer heeft het bestuurslid een opvallende voorkeur voor tweederangsvoetballers uit België. “Hij heeft daar zijn eigen financiëel circuit.”

De onenigheid over het technische beleid heeft opvallend genoeg geen invloed op de persoonlijke verstandhouding. Beide kemphanen zijn zelfs redelijk goed bevriend. Hendriks: “Ik vind hem als mens een kanjer. Hij zou alleen wat meer zelfkritiek moeten hebben.” Jol: “Als mens waardeer ik hem, als trainer zeker niet. Als je hem even uit het oog verliest, gaat hij meteen zwemmen en haalt hij de raarste capriolen uit.”

Volgens Jol is hij het slachtoffer van het ondoorgrondelijke transferbeleid van Hendriks. De textielbaron uit Heerlen beschouwt voetballers als koopwaar. Door deze werkwijze heeft hij in de loop der jaren miljoenen verdiend voor Roda JC. Hendriks maakte afgelopen jaar flinke winst door de verkoop van een paar belangrijke spelers. Doelman Hesp vertrok naar Barcelona, verdediger Ooijer naar PSV en aanvaller Sibon naar Ajax.

In ruil voor deze uitblinkers kreeg Jol een aantal onbekende grootheden uit het Belgische achterland aangeboden. Jol: “Hendriks wil alleen maar investeren in jonge spelers. Met als gevolg dat ik nu met een piepjonge selectie moet werken. Daarmee kun je de oorlog niet winnen. Kijk de statistieken er maar op na: alle succesvolle clubs paren talent aan routine.”

Ondertussen gonst het van de geruchten op sportpark Kaalheide. Insiders denken dat Jol en Hendriks op een contractbreuk aansturen. Jol zou schermen met een aanbieding uit de Bundesliga, waarin hij als speler nog actief was voor Bayern München. Gisteren ontkende hij een Duitse flirt in alle toonaarden. Hendriks zou de werkloze Belgische trainer René Vandereyken als vervanger willen aanstellen. De voormalige ijzerbreker van Anderlecht had gistermorgen een telefonisch onderhoud met de beleidsbepaler van Roda JC. Volgens Hendriks ging het om een persoonlijk onderhoud waar de pers niets achter moest zoeken.

    • Jaap Bloembergen