Referendum over toekomst van Porto Rico

WASHINGTON, 5 MAART. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met een meerderheid van één stem een wet aangenomen die het eiland Porto Rico toestaat voor het eind van dit jaar een referendum te houden over zijn toekomst.

De 3,8 miljoen Porto-Ricanen kunnen dan stemmen of ze onafhankelijkheid wensen van de VS, een 51ste staat binnen de VS willen worden of hun huidige status willen behouden. Momenteel zijn ze Amerikaanse staatsburgers zonder stemrecht bij presidentsverkiezingen of een afgevaardigde met stemrecht in het Congres. Ook hoeft Porto Rico geen federale inkomstenbelasting te betalen. De voormalige Spaanse kolonie werd precies een eeuw geleden door de VS ingelijfd. Als het de 51ste staat wordt, dan mag het Spaanstalige Porto Rico zelf beslissen wat de officiële taal wordt. Stemt Porto Rico voor onafhankelijkheid, dan komt er een overgangsperiode van tien jaar. De Amerikaanse Senaat zal zich nu over deze kwestie buigen. (AP, Reuters)