Premier Slowakije zet ex-president hak

BRATISLAVA, 5 MAART. Premier Vladimír Mear van Slowakije heeft gisteren, opnieuw gebruikmakend van zijn tijdelijke presidentiële bevoegdheden, een eind gemaakt aan elke juridische actie tegen de ontvoerders van de zoon van Mears maandag afgetreden rivaal, president Michal Kováˇc.

Algemeen werd aangenomen dat de Slowaakse geheime dienst SIS de ontvoering op touw had gezet om de president een hak te zetten. Een rechtbank in Wenen kwam in 1996 tot de conclusie dat de SIS achter de ontvoering zat. Bovendien heeft een SIS-agent openlijk toegegeven zelf bij de ontvoering betrokken te zijn geweest; hij vluchtte na die bekentenis het land uit uit vrees voor zijn leven. Een vriend van deze SIS-agent, een politieman die bijzonderheden over de ontvoering had doorgespeeld naar de media, werd in april 1996 gedood toen een bom in zijn auto ontplofte. (Reuters)