Premier Slowakije zet ex-president hak

BRATISLAVA, 5 MAART. Premier Vladimír Mear van Slowakije heeft gisteren, opnieuw gebruikmakend van zijn tijdelijke presidentiële bevoegdheden, een eind gemaakt aan elke juridische actie tegen de ontvoerders van de zoon van Mears maandag afgetreden rivaal, president Michal Kovác.

Een woordvoerder van Mear, die het besluit van de premier gisteren bekendmaakte, gaf geen reden voor het besluit. Minister van Buitenlandse Zaken Zdka Kramplová zei echter dat “overal ter wereld” een punt wordt gezet achter juridische onderzoeken die niets opleveren.

Bovendien heeft Mear het recht om gratie te verlenen: dat is een van de presidentiële bevoegdheden die hij maandag van Kovác 'erfde' toen die na het aflopen van zijn ambtstermijn aftrad. Eerder maakte Mear van die bevoegdheden gebruik door de helft van alle Slowaakse ambassadeurs te ontslaan en een door de president uitgeschreven referendum te schrappen. Mear en Kovác hebben vijf jaar lang op voet van oorlog met elkaar geleefd.

Michal Kovác jr., de zoon van de president, werd enkele jaren geleden ontvoerd, verdoofd, in de kofferbak van een auto gegooid, en overgoten met whisky achtergelaten op de stoep van een politiebureau in Oostenrijk. Tegen Kovác jr. liep een internationaal opsporingsbevel: de Duitse justitie verdenkt hem van fraude. Kovác jr. heeft zich onlangs vrijwillig bij de Duitse justitie gemeld.

Algemeen werd aangenomen dat de Slowaakse geheime dienst SIS de ontvoering op touw had gezet om de president een hak te zetten. Een rechtbank in Wenen kwam in 1996 tot de conclusie dat de SIS achter de ontvoering zat. Bovendien heeft een SIS-agent openlijk toegegeven zelf bij de ontvoering betrokken te zijn geweest; hij vluchtte na die bekentenis het land uit uit vrees voor zijn leven. Een vriend van deze SIS-agent, een politieman die bijzonderheden over de ontvoering had doorgespeeld naar de media, werd in april 1996 gedood toen een bom in zijn auto ontplofte. (Reuters)