Parijs wijst ex-leden Rode Brigades niet uit

PARIJS, 5 MAART. Frankrijk levert voormalige leden van de Italiaanse terreurgroep de Rode Brigades niet uit aan Italië. Dat heeft de Franse premier Jospin gisteren bekendgemaakt. Vanaf het begin van de jaren tachtig werden de ex-terroristen in Frankrijk gedoogd.

Onder de ex-terroristen was grote onrust ontstaan door de Italiaanse uitvoering, vanaf 1 oktober, van het akkoord van Schengen, dat de grenscontroles tussen een aantal Europese landen afschaft. Een van de bepalingen van 'Schengen' is dat arrestatiebevelen die in één 'Schengen'-land zijn uitgevaardigd, ook in de andere landen die het akkoord hebben ondertekend, van kracht worden. Vanaf oktober vorig jaar begon de Franse politie daarom ex-leden van de Rode Brigades op te pakken.

In een brief aan de advocaten van een aantal Italianen, die gisteren door Le Monde werd afgedrukt, schrijft Jospin echter dat “mijn regering niet van plan is om de positie die Frankrijk eerder innam, te wijzigen”.

De Rode Brigades waren in de jaren zeventig de belangrijkste extreem-linkse guerrillagroep in Italië. In 1978 ontvoerden zij de voormalige premier Aldo Moro wiens lichaam na 55 dagen gevangenschap doorzeefd met kogels werd teruggevonden in de kofferbak van een auto. De Italiaanse politie begon een klopjacht op de terroristen, van wie een groot aantal naar Frankrijk vluchtte.

De Franse president Mitterrand, die in 1981 aan de macht kwam, gedoogde de ex-terroristen omdat zij hun leven gebeterd zouden hebben. “Ze hebben gebroken met de infernale machine waar ze deel van uitmaakten”, aldus Mitterrand in een toespraak in 1985. (Reuters)