Niet alle 'bekende' kandidaten in raad

DEN HAAG, 5 MAART. Niet alle bekende Nederlanders die zich kandidaat hadden gesteld voor de raadsverkiezingen, zijn gisteren gekozen.

De twee coryfeeën die voor het CDA verkiesbaar waren bij de gemeenteraadsverkiezingen, zijn beide gekozen. Het gaat om ex-schaatster Yvonne van Gennip en fluitiste Berdien Stenberg die met voorkeursstemmen zijn gekozen voor de gemeenteraden van respectievelijk Haarlem en Almere.

Van Gennip, die op een onverkiesbare achtste plaats stond, werd met 777 voorkeursstemmen gekozen. De sportster liet weten de komende twee jaar geen interesse te hebben. Stenberg, die 309 stemmen haalde waar 289 nodig waren voor een raadszetel, zal haar zetel wel bezetten. “Anders zou het kiezersbedrog zijn”, liet een woordvoerder namens haar weten.

In Utrecht verzamelde schrijver en lijstduwer van de partij Leefbaar Utrecht Ronald Giphart 651 voorkeursstemmen. Dat is genoeg voor een plaats in de gemeenteraad, maar Giphart voelt er weinig voor deze te bezetten.

Lijstduwer en Tweede-Kamerlid voor het CDA, Frans Jozef van der Heijden, komt voor die partij met voorkeurstemmen in de Rotterdamse gemeenteraad. Vier andere lijstduwende bekende Rotterdammers haalden onvoldoende voorkeursstemmen voor een raadszetel. Het gaat om ex-profbokser Regilio Tuur (Ouderen-Unie 55+), 'nachtburgemeester' Jules Deelder (Stadspartij) en de ex-Feyenoorders Josef Kiprich en Coen Moulijn.

De gemeenteraad van Zandvoort zal het de komende vier jaar moeten stellen zonder voetbaltrainer Bert Jacobs (Gemeentebelangen) en publiciste Annemarie Oster (Ouderenpartijen). Jacobs wist 119 stemmen te verzamelen, lijstduwer Oster 42.