'Lange Jan' kan bekerstunt niet herhalen

DEN BOSCH, 5 MAART. Zonder een greintje inspiratie schoven de voetballers van PSV elkaar de bal toe in het bekerduel met FC Den Bosch en de nummer zes van de eerste divisie kreeg met de 1-1 stand na negentig minuten waar het recht op had.

Onwillekeurig dwaalden de gedachten van doelman Jan van Grinsven af naar een legendarische bekerwedstrijd tegen PSV in maart 1987, toen hij Den Bosch naar de kwartfinales loodste door de strafschoppen van Ruud Gullit en Jurrie Koolhof te stoppen. Dat mirakel herhaalde zich gisteravond niet in de Vliert.

De noodzakelijke verlenging met een sudden death eindigde voor de inmiddels al 38-jarige Van Grinsven met een anticlimax, toen de Braziliaanse invaller Claudio PSV na zeven minuten alsnog in de kwartfinales aan Feyenoord koppelde. De op één na oudste keeper in het betaalde voetbal - Jan Nederburgh, reserve-doelman bij AZ, wordt in april 40 jaar - had flink de pest in dat het soms dartele FC Den Bosch de stunt van elf jaar geleden niet kon herhalen. “Zoiets had ik graag nog een keer mee gemaakt”, mijmerde de lange Brabander, die al aan zijn achttiende seizoen bezig is.

Slechts drie jaar van zijn loopbaan ging 'Lange Jan' vreemd bij MVV. Maar stadion De Vliert is altijd zijn tweede huis geweest, al wordt het onderkomen van de Bosschenaren momenteel ingrijpend gerenoveerd en is de beruchte sintelbaan om het veld allang verdwenen. Die lag er nog wel op 11 maart 1987. Het publiek was al op weg naar huis, omdat FC Den Bosch leek te zullen verliezen van het gerenommeerde PSV met namen als Gullit, Ronald Koeman en Hans van Breukelen. De Bossche spits Hans Gillhaus had de 0-2 achterstand slechts kunnen halveren, toen invaller Marcel Elberse in de slotminuut de toon zette voor een sensatie.

In de verlenging werd niet gescoord en Van Grinsven greep de noodzakelijke serie strafschoppen aan voor een hoofdrol. Gullit en Koolhof wisten hem niet te passeren en Ruud Kaiser bezegelde vervolgens het vonnis over PSV. “Bij Studio Sport hadden ze voor die wedstrijd Ruud Gullit al gevraagd om de loting voor de volgende ronde te verrichten”, herinnert Van Grinsven zich nog maar al te goed. “Zo weinig vertrouwen hadden ze daar blijkbaar in FC Den Bosch. Na de uitschakeling van PSV had Gullit geen zin meer en heb ik die loting maar verricht.”

Een jaar later troffen beide ploegen elkaar weer in de beker. Het was de wedstrijd van Hendrie Krüzen en linkerspits Gerard Aichorn. Middenvelder Krüzen speelde international Willy van de Kerkhof van de mat en Aichorn ondervond hoe zijn directe tegenstander Eric Gerets de frustraties van zich afschopte. Ook toen won PSV in de verlenging. Tien jaar later hoopte doelman Van Grinsven even dat hij geen penalty hoefde te keren om te winnen. “Ons positiespel was in de verlenging zelfs beter verzorgd dan dat van PSV”, meende 'de Sliert van de Vliert', die ook in zijn gloriejaren nog wel eens een balletje wilde loslaten.

Gisteravond kreeg Van Grinsven hulp van paal en lat tot het fortuin zich na 97 minuten eindelijk van hem afkeerde. “PSV is overeind gebleven op basis van zijn individuele klasse”, verzuchtte hij. “Maar wij toonden ons het betere team. Wellicht hadden wij zelfs een strafschop verdiend, toen Ooijer hands maakte. Oke, je kunt je afvragen waar hij zijn handen dan moet laten, maar hij belemmerde wél een voorzet. We hebben in elk geval bewezen dat we tot de betere ploegen in de eerste divisie behoren. Ook in oefenwedstrijden tegen andere elftallen uit de eredivisie is gebleken dat we kunnen winnen met goed voetbal.”

De nieuwe regel die meteen een einde maakt aan een bekerwedstrijd bij een doelpunt in de verlenging voorkwam dat de oude doelman nog een specialiteit kon tonen. Van Grinsven was de eerste keeper in het betaalde voetbal die scoorde als extra aanvaller. In 1985 stormde hij in het duel met Roda JC in de laatste minuut zijn doel uit, meldde zich in het strafschopgebied van de tegenstander en passeerde zijn collega Jos Smits met een kopbal. Ook die primeur staat in het prentenboek met weemoedige herinneringen.

Maar Van Grinsven teert niet op nostalgie. “Ik wil doorgaan tot die goede oude tijd weer terugkomt”, zegt hij. De routinier van Den Bosch onderhandelt momenteel met het bestuur over een mogelijke verlenging van zijn contract. Zijn droom: “Ik zou het schitterend vinden als ik mijn carrière kan beëindigen in de eredivisie. We moeten zorgen dat we bij de eerste zes eindigen in de eerste divisie om zodoende een plaats af te dwingen in de nacompetitie. Dit elftal heeft de ideale balans gevonden tussen jeugd en routine. De hoopgevende wedstrijd tegen PSV mag geen incident zijn.”

    • Robèrt Misset