Kraker bestookt via Internet Microsoft

ROTTERDAM, 5 MAART. Een onbekende computerkraker heeft gisteren via Internet in de Verenigde Staten duizenden computers met Microsofts besturingsprogramma Windows laten vastlopen. De aanval op computersystemen van universiteiten en overheidsorganisaties gebeurde aan de vooravond van de getuigenis van Microsofttopman Bill Gates voor een commissie van de Amerikaanse Senaat.

Volgens computerdeskundigen onderstreept de kraak de kwetsbaarheid voor een aanval van buitenaf van computers in een netwerk. De aanval legde een groot deel van de computersystemen lam van de ruimtevaartorganisatie Nasa. Tot de universiteiten die getroffen werden behoorden het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology en de Universiteit van Californië in Berkeley.

Het lijkt erop dat de aanval niet tot doel had schade te veroorzaken, maar het is nog te vroeg om alle gevolgen te overzien. Gebruikers van Microsofts besturingsprogramma NT, bedoeld voor computers in een bedrijfsnetwerk, werden plotseling geconfronteerd met een blauw scherm. Alleen door de computer opnieuw op te starten konden gebruikers verder werken.

De computerkraker heeft via Internet instructies verstuurd die het besturingsprogramma Windows NT, voor computers in een bedrijfsnetwerk, in de war hebben gebracht. Ook computers met het programma Windows 95 werden getroffen. Een woordvoerder van MIT verklaarde tegenover het persbureau Reuters dat de computerkraker bij dit instituut een lijst heeft bemachtigd van computers die verbonden zijn met het computernetwerk en pakketjes data naar specifieke adressen heeft gestuurd. Als gevolg daarvan trad de storing op.

Microsoft zegt te werken aan een stuk software dat de kwetsbaarheid van het besturingsprogramma voor een dergelijke aanval 'repareert'.