Kinderagenda

Jip en Janneke

Het wordt weer lente en daarom hebben Jip en Janneke een Lentewebsite gemaakt.

Er staan verhaaltjes in over de lente, zoals over de sneeuwklokjes, waarvan de buurman zegt dat je die 's ochtend om vijf uur kan horen luiden over over Knotje, het lammetje dat Jip en Janneke van de boer krijgen. Verder zijn er ook lentespelletjes en omdat het nog een beetje winter is ook nog een bewegende sneeuwman, winterse verhalen en spelletjes. En vergeet niet het gastenboek te bekijken en te tekenen.

*www.igids.nl/jip-janneke/

Zeepbellen

Zeer geleerde onderzoekers hebben geëxperimenteerd hoe je een zo groot mogelijke zeepbel kan maken. Dan moet je een sopje maken van zeepsop en een beetje glycerine en met een grote ring trek je dan de bel zo uit het sop.

Op de kindermiddag in het Teylers Museum op wo 11 mrt kan je zelf proberen een zeepbel te maken die groter is dan jezelf, zodat je er helemaal in kan verdwijnen. Ook wordt er een soort zeepbellenrad gemaakt, de kunst is dan natuurlijk om het rad met zoveel mogelijk bellen te laten draaien. Ook de ondergrond is belangrijk want wist je bijvoorbeeld dat bellen op een zachte wollen ondergrond, veel langer goed blijven dan op een harde ondergrond.

*Reuze zeepbellen maken in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem op wo 11 mrt van 14-16u, voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Kaarten ƒ 10 res 023-5319010.

Kinderkunstklas

In Museum Boijmans Van Beuningen is net een tentoonstelling over de Franse schilder Francis Picabia (1879-1953) geopend. Lijkt het je leuk om eens wat meer over kunst te weten te komen en te horen wat voor schilder hij was, door wie hij beïnvloed is en ook een rondleiding over de tentoonstelling te krijgen? Dan moet je je opgeven voor de kunstklas. Al knippend, plakkend, scheurend en schilderend kan op drie zaterdagochtenden in maart (7, 14 en 21 mrt van 10u30-12u) door kinderen van 4 t/m 8 een 'Kitchschilderij' à la Picabia gemaakt worden.

*Kinderkunstklas in Boymans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam voor kinderen van 4 t/m 8 jaar op za 7,14 en 21 mrt van 10u30-12u. Kosten ƒ 40 Inschrijven 010-4419400.

Kanjers

In dierentuin Blijdorp liggen dertien grote keien en dat zijn speciale Kanjerkeien met op elke kei een grote K. Bij elke kei hoort een opdracht of een vraag. Zo mag je zelf een ooievaarsnest bouwen, moet je raden hoeveel kinderen in de omtrek van een walvisbaby passen en moet je voorzichtig met een kwastje een mammoetbot in de grond blootleggen. En natuurlijk zijn er ook vragen over de pas geboren pantserneushoorn en baby-olifantjes. De speurtocht is t/m 19 april en onder de goede inzenders worden mooie prijzen verloot.

*Kanjerspeurtocht in diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Open elke dag van 9-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ 16 daarboven ƒ 22,50.

P.S. Twee weken geleden werd er in 'Eerste hulp voor wanhopige ouders' geschreven dat er in mei en v.a. september voor een rondleiding achter de schermen geboekt kan worden. Dit moet zijn vanaf september t/m mei.

Boswachter

Het Drentse Dwingelderveld is een groot natuurgebied, waarin veel gebeurt en veel is te beleven. Het is een nat heidegebied en er leven wel 200 verschillende vogelsoorten en 40 verschillende zoogdieren. Je kan er fietsen, wandelen en als het lekker weer is ook picknicken. Soms willen kinderen na een wandeling of fietstocht weten hoe die mooie groene vogel heet die ze zagen vliegen of welke keutel bij welk dier hoort. Op 7, 11, 14, 18, 21, 25 en 28 maart houdt de boswachter van 14 tot 15u spreekuur en kan je met bijzondere vondsten en vragen bij hem terecht.

*Vraag het de boswachter op 7, 11, 14, 18, 21, 25 en 28 mrt van 14-5u in bezoekerscentrum Dwingelderveld vasn de Vereniging Natuurmonumenten, Benderse 22, Ruinen. Inl 0522-472951.

Sterren kijken

Kijken naar grote en kleine kraters op de Maan, de ringen op de planeet Saturnus bestaande uit miljarden ijsballen en enkele andere hemelobjecten met echte, grote sterrenkijkers kan op vr 6 mrt vanaf 19u in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark in Nijmegen.

Op zo 8 mrt van 12u30-16u30 is ook overdag het oppervlak van de dichtsbijzijnde ster, de zon, veilig te zien. En kinderen t/m 16 jaar kunnen proberen wie het langst in de ruimte kan blijven hangen. Voor de beste vijf liggen mooie prijzen klaar. Het vorige record staat op 1 minuut en 28 seconden.

*Sterren kijk en wedstijd in de ruimte blijven hangen op vr 6 mrt v.a. 19u en zo 8 mrt van 13u30-16u30 in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Inl 024-6419929.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker