Kiev verrast ook Juventus; Real kansrijk na puntertje van Karembeu

ROTTERDAM, 5 MAART. Zes uur topvoetbal leverde gisteravond niet meer op dan vier doelpunten. Bovendien eindigde geen van de vier duels uit de kwartfinales van de Champions League in een overwinning. De returns op 18 maart moeten uitmaken welke vier clubs zich plaatsen voor de halve finales.

Real Madrid verschafte zich gisteren een goede uitgangspositie. In het Haberland-stadion van Leverkusen speelde de Spaanse landskampioen met 1-1 gelijk tegen Bayer Leverkusen, dat voor eigen publiek aantrad zonder de geblesseerde Nederlandse spits Meijer. Een andere oud-PSV'er, de Deen Heintze, was een van de uitblinkers bij de Duitse ploeg.

Beinlich zette Leverkusen in de achttiende minuut op voorsprong. De middenvelder scoorde uit de rebound van een vrije trap. In de tweede helft lag het initiatief bij Real, dat zaterdag in eigen land in de Primera Division tegen koploper Barcelona speelt. Het veldoverwicht van Real werd in de 74ste minuut verzilverd door de Fransman Karembeu. Met een puntertje vanaf de rand van het strafschopgebied passeerde hij doelman Heinen.

De politie in Keulen arresteerde voorafgaand aan het duel 150 Spaanse supporters. Aanleiding daarvoor waren ongeregeldheden bij aankomst op het vliegveld. Enkele supporters zouden op de luchthaven nazi-leuzen hebben geschreeuwd en de Hitler-groet hebben gebracht. Omdat de politie niet onmiddellijk kon vaststellen wie zich misdroeg, werd uit voorzorg iedereen opgepakt.

AS Monaco en Manchester United vermeden elk risico in het onderlinge treffen in het vorstendom. De 0-0 was het gevolg van een tactische patstelling. “Ik had al zo'n vermoeden dat het zo zou gaan”, zei United-manager Ferguson na afloop. “In het verleden waren we naïever en wilden we ook uit altijd winnen. Die fout hebben we nu niet gemaakt.”

Alle aanvallen van Monaco strandden ver voor het strafschopgebied, waar doelman Schmeichel zelden in verlegenheid werd gebracht. Dat was met name de verdienste van het centrale verdedigingsduo Berg-Johnsen, de twee Noorse internationals van de Engelse landskampioen. Aan de andere kant maakte doelman Barthez de spaarzame uitvallen van United ongedaan.

Bekerhouder Borussia Dortmund kwam met de schrik vrij in het Duitse onderonsje met Bayern München, 0-0. Aanvalsleider Jancker miste een aantal opgelegde kansen voor de ploeg uit Beieren. Vlak na rust kopte de Oostenrijker tegen de kruising, waarna hij in de rebound tegen verdediger Julio Cesar opschoot. Ook collega-spits Elber liet twee mogelijkheden onbenut.

Doelpunten vielen er wel in het duel tussen Juventus en Dinamo Kiev, 1-1. Tegen de verhoudingen in kwamen de Oekraïeners zelfs op voorsprong, toen Goesin in de 56ste minuut van dichtbij de score openbrak. Niet veel later trokken de Italianen de stand gelijk. Op aangeven van de Nederlandse middenvelder Davids maakte Inzaghi de verdiende gelijkmaker.

Del Piero trof in de slotfase de lat. “Die struikelt te vaak om een echte grote te zijn”, constateerde Kiev-trainer Lobanovski al in de aanloop naar het duel. In Kiev heeft Dinamo over twee weken genoeg aan 0-0. Juve-trainer Lippi was niettemin optimistisch over de kansen van zijn ploeg. “Ik denk dat we zelfs kunnen winnen.”