Jongste raadslid wil meer disco's in Leiden

LEIDEN, 5 MAART.Dirk van Vugt is sinds gisteravond het jongste gemeenteraadslid van Nederland. De achttienjarige student politicologie werd in Leiden gekozen als raadslid voor de Socialistische Partij (SP). De SP kreeg in Leiden vijf zetels en Van Vugt stond als vierde op de lijst.

Hij richtte zich in de verkiezingscampagne vooral op jongeren. “Het jongerenbeleid moet in de gemeente Leiden sterk verbeteren. Het is belachelijk dat er geen enkele discotheek is voor niet-studenten. Daarnaast moet de gemeente meer toezicht houden op jongerenhuisvesting. Studenten wonen in veel te dure, slecht onderhouden kamers van particuliere huisjesmelkers. Bovendien is het zeer onterecht dat jongeren onder de 27 in Leiden geen parkeervergunning krijgen.”

Zijn politieke engagement heeft een zeer persoonlijke reden: “Ik ben mij bewust geworden van de tweedeling van de samenleving toen mijn ouders gingen scheiden. Mijn moeder moest vier kinderen onderhouden, dat was erg zwaar. Juist in deze tijd van politiek pragmatisme bieden de idealen van de SP een broodnodig tegenwicht.”

Van Vught zal van zijn ambt als raadslid financieel niet beter worden. Het geld dat hij verdient, zal hij moeten afdragen aan de partijkas van de SP. “Het kan zelfs zo zijn dat ik word gekort op mijn studiefinanciering, omdat ik op papier te veel verdien.” Het jongste raadslid heeft grote politieke ambities: op den duur zou hij SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen graag willen opvolgen.