Italiaanse centrale bank ziet rentedaling

ROME, 5 MAART. Voor een verdere sanering van de Italiaanse economie zijn volgens de centrale bank belastingverlaging en meer structurele begrotingsingrepen nodig, maar er is zoveel vooruitgang geboekt dat een forse rentedaling mogelijk is.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het halfjaarlijkse Economische Bulletin dat de Italiaanse centrale bank gisteren heeft gepubliceerd. De bank verwacht dat het bruto nationaal product dit jaar met meer dan twee procent stijgt en dat de inflatie rondom de twee procent zal schommelen. Maandenlang heeft gouverneur Antonio Fazio gewaarschuwd dat het nog te vroeg was om te denken dat aan forse rentedaling. Hij wilde absolute prioriteit geven aan inflatiebestrijding. Nu is die in zijn ogen gestabiliseerd. Daarom stelt de bank voor dit jaar een daling van de korte rente in het vooruitzicht naar de niveaus in andere landen van de EU.