Hoogzolig, felgekleurd en agressief; Space-invaders aan de voeten

De zolen meten al gauw tien centimeter. Sommige doen denken aan zware profielbanden, andere van felwit rubber weer aan wolkformaties. Soms zitten er doorkijkgaten in die ijzeren veren tonen of plastic buisjes. Op het 'bovenwerk' zitten grillige bliksemschichten in helle kleuren, of aerodynamisch-golvende stiksels, en er puilen dikke tongen uit waaromheen onnavolgbaar veterwerk slingert.

De schoenen, waaronder deze zolen zitten, heten Destroy, GoSexy, Buffalo, Hot Ice, BullBoxer of New Rock, en ze lijken regelrecht afkomstig uit de laatste sciencefiction film. Ze slaan vooral aan bij meisjes die van de Spice Girls houden en in de minder extreme vormen ook bij het volwassen publiek.

Waar komen deze space-invaders opeens vandaan? Volgens inkoper Peter de Kok van Sacha schoenmode is het “een kruising tussen de 'gewone' plateauzool die nu het straatbeeld bepaalt en de skateschoen”. Maar ook de wild vormgegeven AirNike en zijn nog geavanceerder opvolgers hebben de weg bereid voor opvallend schoeisel, al is “die sportschoen met kleurtjes, lampjes en buiszolen al weer passé”, volgens een sportschoenenverkoper aan de Amsterdamse Nieuwendijk.

In de aardetinten beige en bruin vertoont het hoogpotig schoeisel overeenkomsten met die andere kraker van de laatste seizoenen, de buitensportschoen van Timberland en Elesse. Dat is goed te zien in de collectie van het Spaanse merk Buffalo, de Formule I van de plateau-sportschoen, en dienovereenkomstig geprijsd (ca ƒ 250-300).

De ware liefhebber kan zich in Londen en Barcelona verlustigen aan tientallen varianten, maar in Nederland is de originele Buffalo mondjesmaat te krijgen. Ruim voorradig zijn wel de look-a-likes, zoals het 'huismerk' van Sacha, de Bullboxers, en de GoSexy's. Ze ogen groot maar wegen weinig, zijn dan ook van lichtere kwaliteit en vriendelijker geprijsd (ca ƒ 90-130).

Minder extreem, maar ook vlot inspelend op de plateauzool-behoefte, zijn de nieuwe Queensizes van MAG, moccasins met zeven centimeter hakhoogte. Dit Nederlandse schoenlabel verheugt zich sinds de lancering van de 'supercomfortabele' MegaMoks in grote populariteit, en dus in het verschijnen van vele goedkope imitatie-'MAGS'. Wonderlijker zijn dan weer de schoenen van Swear, voor de ware aandachttrekker. Swears doen nog het meest denken aan een paar mini-rubberboten: eerder breed dan hoog, maar ook hier is de afstekende witte zool de blikvanger. De ontwerper won in Engeland een prijs voor de origineelste schoen van het jaar, en ze zijn ook gebruikt in een van de Star Wars-films.

Duidt de komst van dit soort schoenen erop dat vrouwenvoeten in de toekomst meer ruimte en aardoppervlak mogen innemen dan voorheen? Zullen vrouwen na 2000 massaal puntneuzige pumps en ander elegant schoeisel aan de wilgen hangen? “Het is de mode die bepalend is”, meent De Kok, “en als de mode weer vrouwelijker wordt...” Want wat hierna, vraagt hij zich af. “Groter en grover kan bijna niet, dus de ommekeer volgt zeker.” Ze zijn er zelfs al weer, juist in de trendy winkels, de naaldhak, de spaghettisandaal en het Assepoestermuiltje. De Kok: “Voor jonge meisjes is de naaldhak nieuw, dus interessant. Als hun moeders erbij waarschuwen, kind, ik heb er nog kromme tenen van, je verpest je voeten ermee, dan is een nieuwe trend geboren. Jongeren willen nu eenmaal iets dragen waarvan een ouder zegt, wat doe je nou?”

Sacha Shoes, Kalverstraat 161 (020-6272160), Leidsestraat 29 (020-4226060), Amsterdam.

Taft/Oscar BV, o.m. Nieuwendijk 208/210, Amsterdam (020-6253143). Destroy, Kalverstraat 12, Amsterdam, (020-6222348).

MAG (Megamoks) verkoopinformatie, Dorpsstraat 40, Leimuiden, (0172-508847).

    • Edith Schoots