Gevonden fresco toont plattegrond

ROME, 5 MAART. Bij opgravingen in Rome is een uniek fresco ontdekt, dat een bovenaanblik biedt van een stad. Vermoed wordt dat het een afbeelding van het oude Rome is, waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus.

De schildering is bij toeval ontdekt tijdens opgravingen in de Termen van Trajanus, vlak bij de Domus Aurea, het voormalige paleis van keizer Nero. In overwegend gele, bruine en rode kleuren is daarop een stad te zien met muren en zeven wachttorens, een rivier, een theater en een aantal bruggen.

Het fresco is vrijdag ontdekt tegen de muur van een van de zeer vochtige gangen van de termen. De schildering meet 3,6 bij 2,7 meter en is nog niet helemaal blootgelegd. Volgens een eerste, voorlopige datering is het gemaakt tussen 50 en 100 na Christus. Vermoed wordt dat op het gedeelte dat nu nog met aarde is bedekt, met blauwe kleuren de zee is weergegeven.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de schildering een weergave is van Rome, van een andere stad uit de Romeinse tijd of van het ideaalbeeld van een stad. “Als het inderdaad Rome is, zou het sensationeel zijn,” zei wethouder van cultuur Gianni Borgna. “Dan zouden we een foto van het verleden hebben.”

De vindplaats is niet ver van de resten van de met fresco's beschilderde zalen van de Domus Aurea, maar stijl en onderwerpkeuze zijn totaal verschillend. Er is nooit eerder een schildering uit de Romeinse tijd van die grootte en met zo'n thema gevonden.

Een groot probleem bij de conservatie van het fresco is de hoge vochtigheid in de ondergrondse gang. Voorlopig is het alleen voor enkele wetenschappers te bezichtigen. De archeologische dienst van de gemeente heeft gezegd dat zij ernaar streeft de schildering te laten waar zij is en op termijn publiek toe te laten in de ondergrondse gang. Een andere optie is het fresco los te maken van de gemetselde achterwand en over te brengen naar een museum.

    • Marc Leijendekker