Extreem-rechts zo goed als weggevaagd

ROTTERDAM, 5 MAART. Extreem-rechts is bij de verkiezingen gisteren vrijwel weggevaagd uit de gemeeenteraden. Van de 87 raadszetels door extreem-rechtse partijen werden bezet, zijn er na gisteren nog slechts twee over.

De Centrumdemocraten houden van de 42 zetels er nog één over, in Schiedam. Ook het Nederlands Blok van het extreem-rechtse raadslid Vreeswijk behoudt in Utrecht zijn raadszetel. CP'86 komt in geen enkele gemeente terug in de raad.

Het meest opmerkelijk is het verlies van extreem-rechts in Rotterdam. Daar verloor de CD alle vijf de raadszetels. Ook CP'86 verloor haar enige zetel. In Amsterdam verloor de CD alle vier de raadszetels. In Den Haag verdwijnen vier zetels van de CD, alsmede een zetel van CP'86.

Volgens CD-leider H. Janmaat is het verlies van zijn partij te wijten aan de pers en stemfraude. Een felle Janmaat liet vanmorgen weten dat “de storingen bij de stemmachines in bij voorbeeld Den Haag er echt niet voor niets waren”. Hij is van mening dat door middel van storingen de stemmen op de CD te zijn “weggepoetst”. Bovendien beschuldigt hij de grote politieke partijen en de pers ervan de CD stelselmatig te negeren of negatief te belichten.

Verschillende lokale en landelijke politici schreven gisteravond de nederlaag toe aan het gebrek aan kwaliteit van extreem-rechtse raadsleden, die bovendien vaak niet komen opdagen bij vergaderingen. Volgens politicoloog J. van Holsteyn, universitair docent aan de Leidse universiteit, is deze verklaring onbevredigend. Van Holsteyn: “Nu er een duidelijke landelijke trend in de uitslagen te ontdekken valt, zou het wel heel toevallig zijn als juist de extreem-rechtse partijen op lokaal niveau op hun prestaties worden afgerekend. Bovendien is het niet zo dat de extreem-rechtse raadsleden over de hele linie slecht gepresteerd hebben.” Als oorzaken voor de terugval ziet politicoloog Van Holsteyn eerder de verminderde aandacht van de media voor extreem-rechtse partijen vergeleken met de campagne vier jaar geleden, alsmede de opkomst van andere protestpartijen zoals de SP.