Europese Commissie wil betere band met Turkije

BRUSSEL, 5 MAART. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan voor verbetering van de betrekkingen met Turkije. Toch wordt niet verwacht dat Turkije terugkomt op zijn besluit om de Europese Conferentie die volgende week donderdag in Londen begint, te mijden.

Die conferentie is mede bedacht voor Turkije, omdat dat land niet is toegelaten tot de groep landen die aan het einde van deze maand onderhandelingen begint over toetreding tot de Europese Unie (EU). In Londen zullen nu alleen de lidstaten van de EU en de landen waarmee over lidmaatschap van de EU onderhandeld gaat worden, bijeenkomen.

De relatie tussen de EU en Turkije is bekoeld sinds de top van EU-leiders van vorig jaar december in Luxemburg. Turkije wil op dezelfde voet behandeld worden als de andere kandidaat-lidstaten van de EU, maar de EU vindt dat dat nog niet kan.

Europees Commissaris Hans van den Broek presenteerde gisteren plannen voor uitbreiding van de douane-unie met Turkije. De dienstensector en de landbouw zouden daarbij betrokken moeten worden. Ook wil de Europese Commissie intensievere samenwerking met Turkije op economisch, politiek en cultureel gebied. Van den Broek zei dat Turkije voor de EU een land blijft dat een sleutelpositie inneemt.

Wat er van de voorstellen van de Commissie terecht komt, hangt af van de lidstaten van de EU. De betrekkingen met Turkije worden vooral bemoeilijkt door de opstelling van Griekenland. Van den Broek riep Griekenland op een veto in te trekken waardoor Turkije eindelijk de sinds 1995 toegezegde steun van 375 miljoen ecu (825 miljoen gulden) zou kunnen krijgen. Als dit geld voor Turkije vrijkomt, kan dat land tegelijkertijd rekenen op leningen van honderden miljoenen van de Europese Investeringsbank.

Van den Broek presenteerde gisteren zijn voorstellen toen hij op het punt stond om naar Cyprus te vertrekken. Daar praat hij twee dagen over de onderhandelingen over toetreding van Cyprus tot de EU, die 31 maart moeten beginnen. Turkije heeft gedreigd het Turkse noorden van Cyprus te annexeren als zulke onderhandelingen beginnen voordat de kwestie-Cyprus is opgelost. De Grieks-Cyprische regering heeft gezegd bereid te zijn om Turks-Cyprioten op te nemen in de delegatie die met de EU gaat onderhandelen. Maar de Turks-Cyprische leider Rauf Denktash denkt daar niet over en blijft streven naar een officiële erkenning van Turks-Cyprus. Hij heeft aangekondigd Van den Broek bij diens bezoek aan Cyprus niet te zullen ontvangen.